Bliži se 15. novembar
40

Za lokalne izbore registrovano više od tri miliona i 280.000 birača

B. R.
Ilustracija (Foto: H. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: H. M./Klix.ba)
Na biračkom spisku nalazi za lokalne izbore nalazi se više od tri miliona i 280.000 birača. Centralna izborna komisija (CIK) je danas imala sastanak i sa glavnom državnom tužiteljicom, predstavnicima OSCE-a, Delegacije EU i Ambasade SAD-a.

Kako su saopćili iz CIK-a, osim navdenih, sastanku su prisustvovali i predstavnici entitetskih, kantonalnih, okružnih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je prisutne informisao da je cilj ove institucije kreiranje, kako su istakli, tačnog i ažurnog centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine te sprječavanje zloupotreba pri glasanju izvan Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je poručila da je državno Tužilaštvo kao prioritet uzelo rad na predmetima, kako su naveli, zloupotreba u izbornom procesu te je navela da su istrage u toku.

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović je informisao o, kako je naglašeno, brojnim aktivnostima koje provodi to tužilaštvo u vezi sa zloupotrebama u izbornom procesu, a koja su ostali učesnici sastanka ocijenili kao veoma korisna za njihova naredna postupanja.

Kao cilj sastanka u CIK-u su istakli razmjenu informacija, dogovor oko daljnjeg postupanja u krivičnim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u izbornom procesu. Sastanak su ocijenili kao veoma konstruktivan, a usvojeni su i sljedeći zaključci:

  1. Postignut je opći konsenzus o provedbi Zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojim se skreće pažnja svim tužilaštvima u Bosne i Hercegovine da se predmeti koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, falsificiranje rezultata izbora i glasanja, utvrđivanje tačnih rezultata te ostalih predmeta, koji mogu imati znatnog utjecaja na integritet izbornog procesa definiraju kao prioritet u radu ovih institucija prije, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.
  1. Potrebna je brza uzajamna razmjena informacija u cilju efikasne provedbe istražnih radnji. U cilju realizacije ovoga zaključka, institucije će imenovati kontakt osobe radi omogućavanja direktnog i brzog kontakta.

  2. CIK će što hitnije proslijediti prijave nadležnim tužilaštvima u Bosni i Hercegovini na postupanje.

  3. Svi učesnici sastanka su se složili da ce insistirati na procesuiranju svih zloupotreba u izbornom procesu, kao i prevenciji i sprječavanju svih zloupotreba u izbornom procesu.

  4. Nakon izbora potrebno je intenzivirati saradnju između Centra za edukaciju CIK-a i entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca u cilju educiranja tužilaca i sudija o pitanju kompleksnosti izbornog procesa te zloupotreba u izbornom procesu.

Odlučeno je da će se na predstojećim lokalnim izborima moći glasati i u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u austrijskom Grazu.

Iz CIK-a su ponovili da im je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila javnu objavu izvoda iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Ali, napomenuli su da građani mogu ostvariti uvid u ovaj spisak.