Gradsko vijeće
244

Christian Schwarz-Schilling je Počasni građanin Sarajeva, Plaketa za Husrefa Musemića i Branislavu Rakonjac

A. P.
Foto: FENA
Foto: FENA
Dobitnik priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" je prof. dr. Christian Schwarz-Schilling.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, odlučeno je da se bivšem visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini dodijeli ovo priznanje zbog njegovog doprinosa Sarajevu i BiH od 1993. godine do danas.

Schwarz-Schilling se borio za vojnu intervenciju i aktivno učešće Njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije. Organizovao je pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama te tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade.

Pokazao se kao veliki prijatelj Sarajeva i BiH i u najtežim vremenima bio uz Bosance i Hercegovce. I dalje neumorno radi na širenju istine o BiH u svijetu, na jačanju države i glavnog grada Sarajeva te istrajno traži od Međunarodne zajednice usklađeniju i jaču aktivnost u očuvanju naše države.

Gradsko vijeće je danas jednoglasnom odlukom usvojilo da "Plaketu Grada Sarajeva" za 2020. godinu dobiju Husref Musemić i Branislava Rakonjac.

Musemić je legenda FK Sarajevo, jedini trener koji je osvojio duplu krunu i koji iza sebe ima četiri trofeja. Čovjek koji je svoju ljubav prema gradu dokazao profesionalnim angažmanom i to je prepoznato ovim priznanjem.

Branislava Rakonjac je pionir kvantne medicine u Sarajevu i BiH i postigla je izuzetne rezultate u zaštiti zdravlja i liječenju građana. Sva djeca koja su njeni pacijenti liječe se bez novčane naknade, što je čini posebnom i istaknutom građankom ovog grada.

Facebook