Data saglasnost
62

Autistična djeca s liste čekanja konačno kreću u vrtić, centar "Vladimir Nazor" upošljava 25 edukatora

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 143. sjednici dala saglasnost za popunjavanje radnih mjesta u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Ovo je bilo "zeleno svjetlo" za upošljavanje 58 radnika u ovoj obrazovnoj ustanovi čime će se steći uvjeti da sva djeca s autističnim spektrom, koja su na listi čekanja, krenu u predškolski obrazovni program EDUS-a. Također, ovo će omogućiti predškolsko obrazovanje i djece s ostalim poteškoćama u razvoju.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS, planirano je da u predškolskoj ustanovi u Centru "Vladimir Nazor" bude angažirano 25 defektologa/oligofrenologa/edukatora/rehabilitatora, jedan defektolog/logoped, 10 medicinskih sestara pedijatrijskog smjera, 15 profesora predškolskog odgoja, jedan pedagog/psiholog, jedan domar, četiri spremačice i jedan dnevni portir.

"Na ovaj način će se, također, sistemski riješiti i radno-pravni status profesionalaca koji su već dali doprinos u radu sa djecom sa teškoćama u razvoju, a Centru 'Vladimir Nazor' će biti omogućen kvalitetniji pristup djeci sa teškoćama u razvoju, individualizirani pristup svakom djetetu koji će doprinijeti razvoju svakog djeteta u njegovom punom kapacitetu u skladu sa individualnim sposobnostima i mogućnostima", rečeno je ranije iz Ministarstva obrazovanja KS.

Podsjetimo, djeca s autističnim spektrom nisu krenula u vrtiće kada i njihovi vršnjaci, već je za njih nastava počela 17. septembra. Kako nam je rekla Sanela Lindsay, generalna sekretarka udruženja EDUS, od ponedjeljka je krenulo 109 djece s kojima radi 47 edukatora. Na listi čekanja je 41 dijete.

Problem je bio nedostatak edukatora, te opremanje prostorija koje nisu bile spremne za početak nastave. Obećano im je da će sve biti riješeno do sljedeće sedmice.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović je istakao da je Vlada KS u proteklom mandatu od tri i po godine mnogo uradila na unapređenju obrazovanja djece sa poteškoćama.

"Imamo pet javnih ustanova koje se finansiraju sa oko 10 miliona KM na godišnjem nivou. Najnoviji objekt je objekt bivše škole 'Isa-beg Ishaković', gdje smo omogućili ranu intervenciju za djecu od 18 mjeseci do polaska u školu. Sve vrijeme smo radili kroz EDUS program, gdje su bili angažovani edukatori po ugovoru o djelu. Shvatili smo neophodnost da se sistemski riješi taj problem i Vlada je odobrila upošljavanje 58 zaposlenika u Centru 'Vladimir Nazor' čijim će se angažmanom zadovoljiti kadrovski i prostorni kapaciteti za rad sa djecom za koje su njihovi roditelji predali zahtjev za ranu intervenciju", kazao je ministar Kazazović.

Vlada KS je danas primila k znanju informaciju ovog Ministarstva, koje je dalo odgovor roditeljima čija djeca pohađaju program EDUS-a.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nedavno je organizovalo okrugli sto kojem su prisustvovali direktori i predstavnici specijaliziranih ustanova, zavoda i centara KS te nevladinih udruženja koje pružaju usluge djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Poručeno je kako nevladine organizacije ne mogu pružati usluge u obrazovanju. Na sastanku je zaključeno kako briga i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju mora biti dio sistema na čijem kadrovskom i prostornom ojačavanju treba dodatno raditi.