Vakcine i respiratori
525

Čedomir Jovanović branio Novalića, javnost reagirala: "Naš narod je doktorirao šuplju"

G. M.
Čedomir Jovanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Čedomir Jovanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Sinoćnje gostovanje predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića u Centralnom dnevniku Face TV izazvalo je mnogo reakcija na društvenim mrežama.

Jovanović je, kako se i očekivalo, bio veoma oštar prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, a naročito prema predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću. Istovremeno je branio člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, čiji je savjetnik pa je i to očekivano.

No, ono što je mnoge iznenadilo jeste da je otvoreno branio premijera Federacije Fadila Novalića kada je riječ o nabavci vakcina pa čak i u aferi “Respiratori”.

Jovanović je rekao da je Novaliću otežan rad jer "čitav dan sjedi u Sudu zbog respiratora", gdje je završio "zbog toga što je plaćao respiratore onoliko koliko su u tom trenutku koštali".

Također je implicirao da se protiv njega vodi politički proces.

"Podržite tog Novalića. Nismo ni mi naivni. Znamo mi vrlo dobro što je iza svega toga, i ko kontroliše Tužiteljstvo i o čemu se ovdje radi", rekao je Jovanović.

Također je podržao tezu da je proces "Respiratori" razlog zašto se sada kasni s nabavkom vakcina. To je tvrdnja koju ovih dana nameću brojni zvaničnici vlasti.

On je, također, rekao da nabavku vakcina opstruiraju "oni koji ruše Bosnu", očito misleći na Dodika i Čovića, te abolirajući vlasti u FBiH bilo kakve odgovornosti.

Jedan od onih koji je komentirao Jovanovićev nastup je načelnik Ilidže Nermin Muzur.

"To što si skupio kredita, što te gotivimo radi tvojih stavova o BiH, o agresiji na BiH, to što si laf i tako dalje ne daje ti baš pravo da u jednoj od najgledanijih emisija u BiH dođeš u kožnom i futrovanom prsluku i relativiziraš priču respiratora, nadležnosti države, federacije, kantona, potvrđene optužnice, nesbosobne funkcionere i tako dalje”, ocijenio je Muzur.

To što si skupio kredita, što te gotivimo radi tvojih stavova o BiH, o agresiji na BiH, to što si laf i tako dalje ne...

Posted by Nermin Muzur on Saturday, March 13, 2021
On je poručio Jovanoviću da ne brani ne neodbranjivo i da nas "ne uči nečemu što svi jako dobro znamo".

"Dobro ti nama došao u BiH, odmori u Sarajevu, ozdravi nam potpuno. Ove koje savjetuješ ako imaš neko konkretno rješenje šapni im, pomozi im, a samim tim ćeš pomoći i svima nama. Naš narod je doktorirao šuplju, kod nas se to kaže, nemoj nam mokrih nogu pod jorgan", napisao je Muzur.

Reagirao je i SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić, koji je ukazao na pad Jovanovićeve popularnosti u Srbiji.

"Ne znam što se sekirate što Čeda radi za Novalića i SDA. Na izborima u Beogradu je moglo glasati 1.606.693 glasača. Liberalno demokratska partija – LDP – Čedomir Jovanović osvojila je 1.955 glasova ili 0,24 posto", napisao je Čengić.

Među reakcijama koje su preplavile društvene mreže je i ona novinara i advokata Senada Pećanina.

Inače, Jovanović, koji je nekada bio oštra opozicija predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, danas blagonaklono gleda na njegov rad.