Podnijeli tužbu
2

Opet bunt među bh. sindikatima, 14 ih nije učestvovalo u novom kolektivnom ugovoru

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH obznanilo da je utvrdilo prijedlog općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, stigla je reakcija o tome da 14 granskih sindikata u ovome uopće nije učestvovalo.

U aktu koji potpisuje predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović stoji da se radi o 14 granskih sindikata koji nisu učestvovali u kreiranju prijedloga općeg kolektivnog ugovora.

To su Unija samostalnih sindikata policije FBiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika, Sindikat BH Pošte, Samostalni sindikat radnika u finansijskim organizacijama BiH, Sindikat penzionera u BiH, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala, Sindikat elektroenergetskih radnika HRHB, Samostalni sindikat komunalne privrede te Sindikat saobraćaja i veza FBiH.

Također, Kurtović navodi da je 11 granskih sindikata pokrenulo tužbu pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog nezakonito i nestatutarno održanog vanrednog kongresa Saveza samostalnih sindikata od 21. oktobra 2018. godine.

Inače, u navedenom prijedlogu Općeg kolektivnog ugovora utvrđeno je da minimalna satnica koju SSSBiH traži bude 3,59 KM. Također, članovi Predsjedništva su se usaglasili da se Ustavnom sudu FBiH uputi inicijativa za ocjenu ustavnosti člana 114. Zakona o radu FBiH.

Treba podsjetiti da navedenih 14 sindikata izražava nezadovoljstvo zbog izbora novog rukovodstva SSS BiH sa Selvedinom Šatorovićem na čelu.