Velika čast
3.1k

Bruce Dickinson postao počasni građanin Sarajeva: Nagradu dijelim s ljudima koji su preživjeli opsadu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Frontmenu britanskog heavy metal benda Iron Maiden Bruceu Dickinsonu danas je u Vijećnici dodijeljena je nagrada "Počasni građanin Sarajeva". Odluku za dodjelu nagrade Bruceu Dickinsonu donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u oktobru prošle godine.

Trebalo je hrabrosti da se dođe u Sarajevo 1994. godine. Zbog toga je Vijeće jednoglasno odlučilo da se ova nagrada dodjeli Bruceu Dickinsonu.

"Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Iznimno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast", rekao je Dickinson.

Nagradu "Počasni građanin Sarajeva" Dickinsonu je dodijelio gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka.

"Dolazak Brucea Dickinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovna preživjeti. Drago mi je da smo formalizirali ovaj čin i što smo dodijeli ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima", rekao je Skaka.

Dickinson je u Sarajevo stigao sinoć kako bi prisustvovao događaju koji je upriličen u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva.