"Novi transfer"
69

Borcima obećano 7 do 8 miliona KM od kolega koji izgube svoja prava

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sporazum o dinamici realizacije rješenja boračkih zahtjeva koji su potpisali predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i predstavnici boračkih organizacija, osigurao je da obim sredstava iz budžeta za borce ne bude umanjivan u narednih pet godina.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević objasnio je za Klix.ba na koji način će to biti realizirano, kazavši da je dosadašnja praksa bila da 7-8 miliona KM, koji godišnje ostanu nakon što korisnici izađu iz prava, budu preusmjeravana na druge pozicije.

"Mi smo godišnje imali mnogo korisnika koji izgube prava, da li na način da umru, ili djeca izgube prava zbog godina... Ta sredstva koja ostanu preusmjeravana su na druge pozicije. Ovim sporazumom je postignuto da ta sredstva ostanu na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i da se otvori novi transfer za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica", objasnio je ministar Bukvarević za Klix.ba.

Ponovio je da je riječ o iznosu od 7-8 miliona KM na godišnjem nivou koji će biti preusmjeren na novi transfer, zajedno s predstavnicima boraca i boračkih organizacija.

"Pripremit će se kriteriji za raspodjelu tih sredstava i intencija je da se sredstva upute prema braniocima i članovima njihovih porodica koji su u stanju potrebe. Naravno, uz odluku o raspodjeli tih sredstava ide i kriterij koji mi želimo da usaglasimo i po potpisanom sporazumu najmanje boračkih organizacija mora podržati i te kriterije i tu odluku", poručio je Bukvarević.

Dodao je da očekuju da će, shodno odluci Vlade Federacije BiH, sporazum stupiti na snagu od 1. septembra ove godine.

Na pitanje da li su borci zadovoljni ovim rješenjima, ministar Bukvarević je istakao da je većina predstavnika boraca i boračkih organizacija zadovoljna rješenjima.

"Mi smo uputili zakone koje su oni tražili. Prvo zakone o pravima branilaca koji će omogućiti uspostavu i objavu registra branilaca. Drugo, zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, koji će omogućiti uvođenje reda u boračkim organizacijama i reprezentativnost. Treći dio je ovaj sporazum koji je omogućio dio sredstava za rješavanje problema boraca koji su u stanju potrebe", podsjetio je Bukvarević.

Istakao je da su to realne mogućnosti ministarstva te da su ih prezentirali i na terenu u razgovoru s predstavnicima boraca i u svim općinama u kojima su bili.

"Predstavnici boraca iz 15 općina su potpisali taj sporazum. Očekujemo da i preostali prihvate i da zajedno u dijalogu rješavamo ova otvorena pitanja. Vjerujem da kroz ove tri mjere možemo dugoročno rješiti pitanje i zahtjeve branilaca i članova njihovih porodica", rekao je Bukvarević.

Podsjećamo, Zakon o pravima branilaca je prošao u Zastupničkom domu, Zakon o boračkim udruženjima je jučer utvrđen u formi prijedloga, prošao je na Parlamentu u formi nacrta.

"Očekujem da će parlamentarci prihvatiti ovaj prijedlog jer je usaglašen između Ministarstva i apsolutne većine predstavnika boraca", poručio je Bukvarević za Klix.ba.

Više od mjesec i po demobilisani borci svojim prisustvom u parku pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu iskazuju nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalazi boračka populacija.