"Naoružani" pištaljkama
86

Više stotina zdravstvenih radnika ispred Vlade KS: Gdje su nestali heroji u bijelom

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Više stotina zdravstvenih radnika okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. "Naoružani" pištaljkama poručili su Vladi KS da zdravstvo ne funkcioniše parcijalno i da neće odustati od svojih zahtjeva.

Najviše zamjerki imaju na to što za zdravstvo postoje dva kolektivna ugovora iako je, kako kažu, onaj koji su potpisali iz Sindikata doktora medicine i stomatologije nevažeći, ali se uredno sprovodi.

Jasmina Kurtović je uposlenica JU Dom zdravlja KS, a u zdravstvu radi već 38 godina. Kaže da joj nikada nije bilo teže nego ovih dana.

"Ovo je jako ponižavajuće i deprimirajuće. Nisam nikada ni pomislila da ćemo doći u ovakvu situaciju da svoja prava tražimo na ulici. Naša plata je 890 KM, a ne 1.500 kako govore. Možda ovo danas neće uroditi plodom, ali nadam se da ćemo doći do cilja. Teže je jer radimo i trpimo veliki mobing, zdravstvo je tako, ali nadam se najboljem. Odustati nećemo", kazala je.

"Kako vas nije stid, pravite nas budalama godinu dana. Sada kažete da pošaljemo prijedlog kolektivnog ugovora. Objasnite radnicima da im ne date ništa, objasnite pacijentima da im ne date ništa. Sram vas bilo", poručili su zdravstveni radnici.

Dodali su da imaju ubačene elemente da im "miniraju" proteste, ali da će ostati dostajnstveni. Pozvali su i radnike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da im se pridruže.

Traže od Vlade da im pošalju poziv za pregovore kazavši da ne žele ići van ove države, ali da ih tjeraju.

Kemo Delihasanović, član Glavnog štrajkačkog odbora KS je kazao da od februara pozivaju Vladu na razgovore i da sumnja u ikakvo rješenje.

"Ne vjerujemo da para nema. Imaju, ali neće da ih troše na nas. Napravili smo prijedlog za sve, nisu pristali. Komentari da zdravstvena usluga nije na nivou nemaju mjesta, jer nismo mi krivi. Ova vlada bira uprave, direktore i nadzorne odbore koji upravljaju zdravstvenim ustanovama", rekao je Kemo Delihasanović, član Glavnog štrajkačkog odbora KS.

Zdravstveni radnici pozvali su Vladu KS na čelu s premijerom Edinom Fortom da izađu napolje i obrate im se. Poručili su kako žele novi kolektivni ugovor i veću platu. Zamolili su ljude koji rade unutra da izađu i pridruže im se u borbi.

Izrazio je žaljenje što najviše ispaštaju i trpe pacijenti i zamolio je za razumijevanje. Danas će biti održana i sjednica Skupštine Sinadikata na kojoj će biti donesena odluka o rigoroznijim mjerama i ostalim aktivnostima.

Na protestima su se mnogi pojavili u bijelim mantilima s pitanjem gdje su nestali heroji u bijelom. Iako se ne nadaju rješenju, poručili su da idu do kraja.

Sa skupa je poručeno da će ispred zgrade Vlade ostati do 14 sati i da se do tada neće vraćati na radna mjesta.

Kako se moglo čuti na protestima zdravstvene radnike su podržala oba sindikata obrazovanja, sindikat radnika BH Telecoma, kantonalni odbori i Savez samostalnih sindikata BiH.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro kazao je kako traže povećanje plata kroz osnovicu istaknuvši da se budžet povećao te beneficirani radni staž za radnike u obrazovanju i zdravstvu.