Ne odustaju
49

Bivši borci pred zgradom Parlamenta FBiH blokirali cestu, traže hitno rješenje problema

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Bivši borci Armije RBiH i HVO-a okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, a ranije je najavljen dolazak bivših boraca iz 40 bh. općina. Bivši borci u borbi za svoja prava uoči današnje tematske sjednice posvećene boračkoj populaciji su blokirali cestu ispred Parlamenta.

Protesti su planirani paralelno s održavanjem tematske sjednice o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite i održavanjem sjednice Odbora za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Bivši borci koji su se okupili ispred Parlamenta dolaze između ostalog iz Goražda, Zvornika, Tuzle, Srebrenika, Kaknja i mnogih drugih gradova.

"Teško sam ranjavan nekoliko puta na liniji. Pet puta sam bio pred komisijom i ništa, nisam podoban. Ne mogu ležati ni sjediti, neće niko noćnog čuvara da me zaposle. Obolio sam nakon svega. Ne dobijam ni feninga", rekao nam je Mustafa iz Teslića pokazujući ožiljke po stomaku, grudima i vratu.

Zgradu i ulaz osiguravaju jake policijske snage, ograda je postavljena, a u ulici Hamdije Kreševljakovića se broj boraca konstantno povećava.

"Znamo da se danas ne može donijeti zakon, ali želimo da nas stave na dnevni red i počnu raspravljati o nama. Naša tri zahtjeva znaju i ptice na grani. Obećali su nam zakon u aprilu, prošla je godina", rekao je jedan od boraca iz Srebrenika.

Podsjećamo, borci traže jedinstven i javan registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja na svim nivoima i borački dodatak.

"Pored zahtjeva demobilisanih boraca, Ministarstvu za pitanje boraca su upućeni i dodatni zahtjevi za povećanje invalidnina ratnih vojnih invalida Saveza paraplegičara i dobitnika ratnih priznanja. Svjesni ukupne ekonomske situacije te obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om nismo mogli pristupiti izmjenama Zakona i uvažavanju tih zahtjeva, jer svaki taj zahtjev podrazumijeva nova sredstva", piše u Informaciji.

Federalno ministarstvo navodi i da se iz zahtjeva pripadnika boračkih kategorija traži mjesečni borački dodatak za svaki mjesec proveden u odbrani RBiH, a koji u ukupnom mjesečnom iznosu ne može biti manji od minimalne penzije u Federaciji BiH. Drugi zahtjev pripadnika boračkih kategorija je da se donese zakon o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga RBiH i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih ratnih kategorija.

"Treći zahtjev je da se provede u cijelosti Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica. Četvrti zahtjev je da se uvede ministarstvo branilaca u svim kantonima, ukinu uprave i 'za' u nazivu ministarstva. Peti zahtjev je moratorij na finansiranje iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina svim udruženjima, organizacijama i savezima koji tretiraju problematiku broraca do formiranja jedne jedinstvene cjeline (alijanse, bloka svih boraca) na području cijele Federacije BiH. U šestom zahtjevu se traži zajedništvo, solidarnost i socijalna senzibilnost države i građana prema boračkoj populaciji", navodi se u Informaciji.