Dokument Teda Cruza
11

BiH spomenuta u prijedlogu rezolucije američkog Kongresa o ubistvu generala Soleimanija

A. D.
Rezolucija Teda Cruza (Screenshot/EPA)
Rezolucija Teda Cruza (Screenshot/EPA)
U proceduri Američkog kongresa trenutno se nalazi rezolucija utjecajnog republikanskog senatora Teda Cruza kojom se želi odati počast pripadnicima Oružanih snaga SAD-a i Američke obavještajne agencije koji su u okviru vojne misije pripremili plan i izvršili ubistvo iranskog generala Qasema Soleimanija.
U prijedlogu rezolucije, koji je već predstavljen Odboru za vanjske poslove Senata, Cruz spominje i Bosnu i Hercegovinu.

Naime, Cruz u rezoluciji ističe da je Soleimani planirao ili podržao brojne smrtonosne terorističke napade na SAD i njene saveznike, uključujući i učešće u atentatu na ambasadora Saudijske Arabije u SAD-u Adela al Jubeira iz 2011. godine.

Nadalje, u rezoluciji se spominje da je Soleimani 31. decembra 2019. rukovodio napadom na Američku ambasadu u Iraku te da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i u drugim zemljama.

Na Soleimanija se u rezoluciji gleda kao na "vođu terorista Islamske revolucionarne garde elitne jedinice Kuds" koja se opisuje kao organizacija i globalna teroristička prijetnja SAD-u i međunarodnoj zajednici.

"Soleimani je bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugdje, u kojima je ubijeno stotine državljana Sjedinjenih Američkih Država, a oružje i improvizovani eksploziv direktno je dobijao od Islamske revolucionarne garde", stoji u rezoluciji.

Također, u proceduri je slična rezolucija senatora Dana Crenshawa, također Republikanca, u kojoj se, pak, ne spominje BiH.

Treba napomenuti i da je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio u četvrtak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump naredio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni komandant Qasem Soleimani.