Blokada Uborka
9

Bešlić poziva na savjest: Prijeti nam koronavirus, a 120 hiljada Mostaraca su taoci jedne grupe

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon više od dva sata zasjedanja Štab civilne zaštite grada Mostar nije donio odluku u proglašenju nepogode, nego pozvao građane na savjest i zamolio za deblokadu regionalne deponije Uborak, kako bi se smeće koje prijeti zarazama sklonilo s gradskih ulica.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je izrazio zabrinutost zbog stanja u Mostaru te upozorio kako je koronavirus već stigao u BiH, navodeći kako je poslije Banje Luke moguć i u Mostaru ako svi ne pokažu odgovornost.

''Zaista prijeti pandemija. Sve oko nas je zahvaćeno virusom i drugim zaraznim bolestima. Već se virus pojavio u Banjaluci i ne može niko tvrditi da se neće pojaviti u nekim drugim gradovima. Da ne bi Mostar došao na tu crnu listu, da nosimo svi neku vrstu odgovornosti, pozivam sve i apeliram na inicijativu ''Jer nas se tiče'' da nastavimo razgovore i da blokiraju deponiju zbog 120 000 ljudi. Sigurno je da ja ne mogu prihvatiti ni jedno obećanje da potpišem što je nadležnost Gradskog vijeća ili neke druge instance vlasti'', kazao je Bešlić.

Ističe kako razumije građane koji su nezadovoljni, te naglašava da to nije razlog da drže taocima 120 hiljada građana.

''Vrlo je ružno što je 120.000 ljudi danas u Mostaru talac jedne grupe ljudi. Ja ih potpuno razumijem kao ljude koji imaju problem, ali ja ne mogu potpisati ono što nije u moj nadležnosti'', kazao je Bešlić.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić je upozorio kako je epidemiološka situacija veoma ozbiljna i kako se rješavanje deponija Uborak u vom trenutku ne može biti zatrpavanjem ulica smećem, koji je izvor svih zaraza, jer bi posljedice mogle biti kobne.

''Ovo je problem koji se tiče 120 hiljada građana Mostara, jer prvi slučajevi koronavirusa u Bosni i Hercegovini su se pojavili i pitanje je dana kad će to biti u Mostaru. Dakle nije pitanje hoće li biti, nego kada.

Ova situacija je jako nezgodna, jer komunalni otpada po Mostaru je u 90 posto slučajeva biološki otpad. Stoga treba znati da koronavirus preživljava 9 dana na suhoj podlozi, onda možete misliti koliko dugo će preživjeti na biološkom otpadu. Ne možemo se dovesti u situaciju da epidemiju koronavirusa dočekamo s ovolikom količinom otpada, kojeg je trenutno na mostarskim ulicama hiljada tona'', pojasnio je Kordić zabrinut za cijelo stanje u Mostaru.

Doktor Edin Kapetanović je upozorio da je epidemiološka situacija ozbiljna do te mjere da bi moglo doći do kobnih posljedica.

''Epidemiološka situacija u Mostaru je veoma ozbiljna i pozivam sve ljude u Mostaru i predstavnika ustanova i institucija da se u ovim danima ponašaju razumno i odgovorno, jer ukoliko tako ne bude posljedice mogu biti pogubne za sve nas'', poručio je Kapetanović.