Saznaje Klix.ba
234

Smijenjen Enver Zornić, novi direktor sarajevskih Toplana je Berin Alagić

D. Be.
Berin Alagić, novi direktor KJKP Toplane
Berin Alagić, novi direktor KJKP Toplane
Berin Alagić, bivši izvršni direktor prodaje Bosnalijeka i uposlenik još nekoliko kompanija, zamjenit će Envera Zornića na mjestu direktora sarajevskih Toplana, saznaje Klix.ba. Zornić je smijenjen na današnjoj sjednici Nadzornog odbora.
Alagić je radio u Sberbanci, ASA Banci, Bosnalijeku i još nekoliko kompanija, a posljednji angažman imao je u IT kompaniji Symphony na mjestu izvršnog direktora za operacije. On stiže na ovu funkciju kao član SDP-a.

Nadzorni odbor KJKP Toplane na današnjoj sjednici je izglasao smjenu Envera Zornića sa direktorske funkcije nakon skandala koji je procurio u javnost prije manje od mjesec dana.

Kao što je već poznato Zornić je osuđen jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. On je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Nakon tih saznanja zasjedao je vrh SDP-a na čiji prijedlog je Zornić imenovan na funkciju u Toplanama. On je ubrzo poslije toga isključen iz partije, a sve vrijeme je negirao da je učestvovao u bilo kakvim ubistvima tvrdeći da se radi o montiranim procesima, kako u ratu tako i danas te naglasio da ga je nakon presude pomilovao tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Nakon toga inspektori su utvrdili nezakonitosti u radu direktora Envera Zornića koje su evidentirane u rješenjima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 31.7.2019. i 20.8.2019. godine.

Zornić je poručio kako uprkos prijetnjama i ucjenama niko neće zaustaviti započete promjene i razotkrivanje kriminala u KJKP Toplane Sarajevo.