Iščekivanje Božića
0

Badnja večer: Christian Schmidt i Mario Kordić naložili badnjak u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici u dolini Nerete proslavu Badnje večeri obilježili su paljenjem badnjaka ispred hramova i molitvom, nakon čega je veliki vatromet obasjao nebo iznad najvećeg hercegovačkog grada.

Večernje bogosluženje sa nalaganjem badnjaka počelo je u 18 sati u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, čemu su prisustvovali visoki predstavnik Christian Schmidt i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Njih dvojica su su skupa zapalili jedan od badnjaka i poželjeli sretan Božić svim vjernicima. Nalaganje badnjaka održano je i u Manastiru Žitomislić, te u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, dok će nalaganje badnjaka u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju počinje u 23.30 sati.

Sveštenici su pozvali vjernike i na ponoćne liturgije koje će biti služene u svim mostarskim crkvama. U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju badnjaci će biti naloženi uoči ponoćnih liturgija.

Ovim povodom prisutnima se obratio Christian Schmidt. On je na početku obraćanja poželio svim pravoslavcima blagoslovljen Božić.

"Želim vam svima blagoslovljen Božić. Malo prije smo tokom bogosluženja čuli o miru koje nam Isus Krist donosi i o milosti koja treba da je prisutnija u našem svijetu. Zahvalan sam što su me večeras pozvali ovdje i smatram da ono što se nedavno desilo u Velikoj Crkvi, da se takve stvari ne smiju ovdje više dešavati", kazao je Schmidt.

Naveo je da svaki vjernik, bilo to da je pravoslavac, katolik ili musliman, ima pravo da praktiuje svoju vjeru ona kako želi, u odgovarajućim bogomoljama i da ga u tome niko ne treba sprječavati.

"Zbog toga su oni, koji na bilo koji način oštete crkvu, sinagogu, džamiju, oni koji štete miru. Ja ću svojim sredstvima, koja mi stoje na raspolaganju, doprinijeti da to njima ne uspije", jasan je.

Na kraju obraćanju je svim građanima poželio da 2023. bude godina mira, i da se ono, što se događa u Ukrajini, nikome više ne ponovi.

"Za BiH je ovo ipak dan radosti, jer se krećemo u pravcu evropskih integracija, ali nakon slavlja treba zasukuati rukave i treba raditi. Vjerujem da će u narednom periodu svi političari raditi ono što trebaju jer oni trebaju pružiti građanima ono što očekuju. U svakom slučaju ljudi u BiH mogu računati na mene, sretan i blagoslovljen Božić vam želim", zaključio je Schmidt.

U nedjelju, 8. januara na Sabor Presvete Bogorodice sveta liturgija sa početkom u 9.00 sati biće služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

U ponedjeljak, 9. januara na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana sveta liturgija sa početkom u 9 sati služit će se u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Manastiru Žitomislići i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju.