{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki partner prekida saradnju sa AUBiH

S
20.10.2011. u 11:06
0
175
Američki partner prekida saradnju sa AUBiH
0
Američki partner prekida saradnju sa AUBiH
Denis Prcić
State University of New York at Canton (SUNY Canton) ovih je dana obavijestio studente Američkog univerziteta u BiH da će od 1. novembra prekinuti saradnju sa AUBiH, te pozvao studente da direktno njima uplaćuju novac za online kurseve kako bi na kraju dobili diplomu koja će biti validna u SAD.
Studente i roditelje je ova obavijest uznemirila te su odlučili o svemu informirati javnost, ističući kako studenti godišnje plaćaju 5.500 eura za studiranje na AUBiH. "Danima smo svi razočarani i ne znamo šta da radimo. Rektor Univerziteta prof. dr. Šefik Mulabegović nema nikakvog kontakta sa studentima niti je moguće doći do njega. Molimo vas da nam pomognete u rješavanju ovog problema", požalili su nam se studenti.

Za razliku od njih, direktor AUBiH Denis Prcić u razgovoru za Sarajevo-x.com ističe da mjesta panici i zabrinutosti nema.

"Tim pismom koje su poslali iz SUNY-ja samo žele izvršiti pritisak na djecu, roditelje i AUBiH. Radi se zapravo o tome, što možete vidjeti i u pismu koje su poslali, da su oni za tri puta uvećali cijenu predmeta po semestru, sa 600 na 1.791 dolar. Mi na to nismo željeli pristati, smatrajući kako moramo zaštititi naše studente, te oni sada pokušavaju izvršiti pritisak na ovaj način", kaže Prcić.

Dodaje kako je SUNY Canton i dosad iz godine u godinu za 5-10 posto povećavao cijenu školarine za studente AUBiH, ali i da su sada prevršili svaku mjeru.

Pismo iz SUNY-ja
Pismo iz SUNY-ja

"AUBiH je dosad sam plaćao ta povećanja ne prebacujući troškove na studente i roditelje. No, posljednji njihov zahtjev za tri puta veću školarinu po predmetu (djeca imaju 2-4 njihova predmeta po semestru, ovisno o sekciji) je neprihvatljiv i mi smo im to jasno rekli. Upravo zato su se oni odlučili na ovakav potez. No, ja vam mogu reći da će oni morati ispoštovati ugovor i odškolovati četiri generacije djece na AUBiH po uslovima koji su ranije navedeni u ugovoru, jer su ta djeca registrovana i kod nas i kod njih. Oni to, dakle, moraju zbog svog rejtinga i svoje akreditacije. Nije to BiH da svako može raditi kako hoće", poručio je Prcić.

Naveo je i kako AUBiH već čini sve da dobije samostalnu akreditaciju u SAD, te očekuje da će to biti realizovano do proljeća naredne godine.

"Na taj način će od sljedeće školske godine AUBiH diploma jednako vrijediti u SAD. Dobili smo i akreditaciju Republike Turske i nema razloga da ne dobijemo i akreditaciju SAD. Kad dobijemo akreditaciju SAD cijene predmeta će biti upola manje, dakle 300 umjesto 600 dolara", dodao je naš sagovornik.

Na kraju je istakao kako se studenti sada trebaju fokusirati na ostatak nastave na AUBiH, dok će AUBiH sporne predmete riješiti sa SUNY-jem na osnovu potpisanog ugovora koji se mora poštovati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: