Koriste godišnji odmor
9

Ambasadori BiH u Japanu, Grčkoj i Rumuniji bili na ceremoniji neustavnog Dana RS-a

D. Be.
Siniša Berjan (na vrhu), Milica Ristović Krstić (s kapom)
Siniša Berjan (na vrhu), Milica Ristović Krstić (s kapom)
Ambasador Siniša Berjan koji predstavlja i zastupa interese BiH u dalekom Japanu, te živi od visoke diplomatske plaće na račun građana BiH, prisustvovao je ceremoniji proslave Dana RS-a u Banjoj Luci, iako je taj praznik Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, saznaje Klix.ba. Pridružila mu se i ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić, kao i ambasador u Rumuniji Slaviša Ćeranić

Berjan, Ristović Krstić i Ćeranić su na ambasadorske funkcije stupili na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Iako bi ambasador trebao biti prvi primjer kako se poštuju zakoni jedne zemlje, spomenuto dvoje očito nisu jedni od takvih s obzirom da nisu ispoštovali odluku državnog Ustavnog suda.

"Srećan Dan Republike", napisao je Berjan na Facebooku.

Svečanoj akademiji je prisustvovala i ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić, koja je na istoj fotografiji sa ambasadorom Berjanom.

Ristović Krstić je poručila "Malo društvo, ali odabrano. Srećan nam Dan republike #zasvavremena #9januar"

Срећан Дан Републике!

Posted by Sinisa Berjan on Thursday, January 9, 2020
Tim povodom zatražili smo očitovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, iz kojeg su za Klix.ba odgovorili:

"MVP je izvršio administrativno kontrolisanje opravdanosti odsustvovanja pojedinih šefova Diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) iz zemlje prijema. Utvrđeno je da jedan broj ambasadora, među kojima se nalazi i ambasador Berjan za koga ste eksplicitno tražili odgovor, boravi u BiH po osnovu saglasnosti za napuštanje zemlje prijema i koristi dane godišnjeg odmora", navedeno je.

Dalje se navodi da su šefovi DKP-a osobe čije imenovanje je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, te da MVP nema namjeru komentarisati političke odluke u njihovo slobodno vrijeme, kao i da MVP reaguje samo u slučajevima kada ambasadori prekrše Etički kodeks javnih istupa šefova DKP-a o čemu se informacija dostavlja Predsjedništvu BiH.

Slobodno vrijeme ili ne, ambasadori bi se zasigurno morali uvijek ponašati u skladu sa zakonima i propisima države u kojoj se nalazi. Ambasadori Berjan, Ristović Krstić i Ćeranić 9. januara ove godine nisu poštovali odluku Ustavnog suda BiH. Da li će snositi sankcije, ostaje da se vidi.