Saradnja Rusije i BiH
3

Ivancov: Nisam protiv članstva BiH u NATO-u, ali o tome kod vas ne postoji koncenzus

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ruski ambasador Peter Ivancov u Mostaru svečano je otvorio izložbu "Narodi Rusije" te održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Ambasador Ivancov je kazao kako je sretan da u Mostaru postoji interes za rusku kulturu i jezik, što je važan aspekt prijateljskih odnosa.

"Imamo mogućnosti studentskih razmjena i ne proučavaju studenti samo ruski jezik, već i medicinu, brojne druge nauke... Vrlo smo zahvalni Sveučilištu u Mostaru zbog mogućnosti izučavanja ruskog jezika te mislimo kako je saradnja na obostranu korist", kazao je ambasador Ivancov.

Ruski dužnosnik prokomentarisao je i odnose dvije zemlje te kazao kako on nije protiv članstva BiH u NATO-u, ali da to treba biti odluka ljudi u ovoj zemlji.

"To je vaša odluka, nije moja. Većina stanovništva Bosne i Hercegovine želi da ona bude član Evropske unije, ali vi bolje znate od mene da u vašem društvu ne postoji koncenzus oko članstva u NATO-u. Treba više obratiti pažnje na obje strane i rješenje tog pitanja je na vama", izjavio je Ivancov.

Ambasador je kazao da nikad ne treba postavljati pitanja "ili ili", da nije pravo pitanje "NATO ili Rusija" ili "EU ili Rusija" te da postoji mogućnost saradnje u svim oblastima. Dodao je i da koliko on zna nije bilo razgovora kod ruskih kompanija oko Aluminija d.d. Mostar.