Međunarodna zajednica
59

Ambasade o rušenju Vlade KS: Posvećeni smo građanima, a ne političkim strankama

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Objavljena je zajednička izjava ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije u vezi sa sporazumom SDA, SBB-a i DF-a o rušenju Vlade Kantona Sarajevo.
"U svjetlu nedavnih prijedloga političkih lidera za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, ponavljamo da smo posvećeni građanima BiH i reformama koje će njima pomoći, a ne bilo kojoj političkoj stranci ili grupaciji", navodi se u saopćenju ambasada.

Politike i političare, kažu, treba cijeniti prema načinu na koji odgovaraju na zahtjeve građana za boljim vlastima, ekonomskim reformama, borbom protiv korupcije i za poštivanjem ljudskih prava.

"U prethodnih 12 mjeseci uvjerili smo se da je koaliciona vlada imala jasnu i pozitivnu viziju o tome kako unaprijediti život građana. Spremni smo na saradnju sa svima koji pokažu aktivnu i jasnu predanost promjenama s ciljem bolje političke i socijalne klime širom zemlje. BiH su potrebni političari koji su dorasli zadacima s kojima se zemlja suočava, a mi ćemo nastaviti pružati podršku onima koji su odlučni da se s istima suoče na efikasan način", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Foto:Twitter
Foto:Twitter

Podsjetimo, lideri Izetbegović, Radončić i Komšić dogovorili su u petak zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SBB-a je prepričao kako mu je Damir Arnaut, koji je dao ostavke na visoke pozicije u stranci, rekao da se jučer sastao s američkim i britanskim ambasadorom u Sarajevu, koji su poručili da SBB ne bi trebao da ruši Vladu KS.

Radončić je naglasio da ne vjeruje u ovu priču, odnoso da su se ambasadori tih zemalja susreli s Arnautom, navodeći da su to ozbiljni ljudi koji se ne miješaju u političke odnose i koalicije u BiH.

Također i Izetbegović je izjavio da je sa međunarodnom zajednicom dogovorio da se krene u smjenu Vlade KS.

Facebook