Obećanje gradonačelnika
4k

Alen Hedo, magistar prava u invalidskim kolicima, bit će zaposlen u Gradskoj upravi Goražde

E. A.
Alen Hedo dobit će posao
Alen Hedo dobit će posao
Alen Hedo, 29-godišnji magistar pravnih nauka iz Goražda, jedini stoprocentni invalid sa VSS na evidenciji biroa za zapošljavanje u ovom gradu, dobit će posao u Gradskoj upravi. Ovo je za Klix.ba potvrdio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.
"Sticajem okolnosti Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH sutra raspisuje javni poziv, tako da je ovo Alenova nafaka. Grad Goražde će aplicirati i povući sredstva za godinu, međutim nećemo ga ostaviti na cjedilu ni nakon te godine. To će biti prilika da upoznamo njegove kompetencije i kvalitete, tako da ćemo nakon toga ocijeniti na kojem mjestu može dati najbolji doprinos i osigurati mu adekvatno radno mjesto u Gradskoj upravi", kazao je Imamović.

Hedo, koji je bio spreman izaći na proteste, a o čemu je Klix.ba pisao jučer, ističe da je poziv gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića obećavajući, međutim kategoričan je u tome da će se obećanju radovati tek nakon što bude ispunjeno.

"Razgovor je bio obećavajući, kao i svi prethodni koji su održani s vladajućim strukturama proteklih sedam godina. Ono što me ohrabruje je da su u mom prisustvu napravljeni koraci u vidu konsultacija s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Angažman bi, prema navodima gradonačelnika, bio u Gradskoj upravi, na mjestu koje mi u smislu arhitektonskih barijera bude prilagođeno. Rješavanje problema se odnosi na narednu godinu, uz čvrsta obećanja da se na tome neće završiti. Ono što želim navesti je da ću još jednom, po ko zna koji put, vjerovati na riječi, a ako ne dođe do realizacije, sasvim sigurno ću rješavanje ovog problema prenijeti na ulicu. Raduju me brojni pozivi i poruke podrške kako mojih sugrađana tako i ljudi iz drugih gradova BiH, koji su mi dali obećanje da će mi se pridružiti u znak podrške koliko god to bude potrebno", kaže Hedo.

Kako saznajemo, u narednom periodu će uslijediti procedura u vezi s javnim pozivima i aplikacijama te nema sumnje da će ovaj primjer biti pokazatelj da priča o senziblitetu i jednakosti u društvu osoba sa invaliditetom postoji i u praksi.

"Što se mene tiče, rješavanje ovog problema me neće obeshrabriti da i dalje govorim o problemima s kojim se suočavaju osobe s invaliditetom, već će mi biti motiv više da ukazujem i doprinosim rješavanju tih problema. Jer ima i poslije Alena neki drugi 'Alen' koji se suočava sa sličnim ili drugim problemima, a za čije rješavanje je potreban sluh i angažman vladajućih struktura", kazao nam je Alen Hedo.

Facebook