Nepovratna šteta
900

Aktivisti digli glas u Sarajevu: Izgradnja hidrocentrala na bh. rijekama je nedopustiva

S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Koalicija za zaštitu rijeka BiH danas je organizirala akciju posvećenu rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje. Ovom prilikom istakli su kako je izgradnja hidrocentrala na bh. rijekama nedopustiva jer im one čine nepovratnu štetu.

Koordinator Kolicije za zaštitu rijeka BiH, Miloš Orlić kazao je kako je plan za izgradnju hidrocentrala zabrinjavajući jer kada se sabere broj planiranih hidrocentrala s već postojećim on premašuje broj rijeka u našoj zemlji.

"Naš zajednički stav jeste da ne želimo hidroelektrane na našim rijekama jer one nepovratno uništavaju našu prirodu i naše rijeke koje su dio našeg identiteta", kazao je Orlić.

Istakao je da je pozitivna stvar što je odbijeno da se grade dvije hidroelektrane na rijeci Buni, no problem su i druge rijeke.

"Znamo da je rijeka Buna jedna od najljepših divljih rijeka u našoj zemlji tako da je to pozitivna stvar što se na njoj neće graditi hidroelektrane, no s druge strane imamo slučaj Doljanke gdje se još uvijek ništa nije napravilo, a mi očekujemo da će se desiti neki pomak u pozitivnom smislu", kazao je.

Trenutno je najugroženija rijeka Ugar i rijeka Sana gdje je hidroelektrana izgrađena na samom izvoru.

"Neke hidrocentrale su učinile nepovratnu štetu. Rijeka Ugar je maltene sada potok u određenim dijelovima svoga toka i to je relativan pokazatelj koliko može biti opasno kada se izgrade dvije, tri, male hidroelektrane", rekao Miloš Orlić.

Dodao je da Koalicija pokušava sve kako bi se spriječile izgradnje hidrocentrale na rijekama Bosne i Hercegovina, od pisanja dopisa, javnih rasprava, te da neke slučajeve pokušavaju riješiti sudski i pravno.

Njihovim današnjim okupljanjem željeli su pokazati javnosti da je situacija zabrinjavajuća kada je izgradnja hidroelektrana na rijekama u pitanju.