{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH

S
2.5.2011. u 10:07
0
117
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH
0
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH
Na današnji dan prije 19 godina počela je opsada Sarajeva, najduža opsada jednog glavnog grada u historiji. Ipak, pokušaj agresora da zauzme grad spriječen je u prvoj velikoj bici za glavni grad BiH. Mnogi će reći da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji Sarajeva, dan koji je promijenio tok rata i tokom kojeg je odbranjen grad ali i nezavisnost BiH.
Pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih snaga bosanskih Srba 2. maja 1992. pokušali su ući u grad i zauzeti zgradu Predsjedništva BiH na Skenderiji i druge važne objekte u centru grada, poput Skupštine i Općine Centar, te eliminisati rukovodstvo Republike BiH.

Oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta suprotstavili su im se građani Sarajeva okupljeni u Teritorijalnu odbranu BiH, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a.

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati, pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj gore zapaljeni tramvaji.

Oko 13 sati oklopna kola i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci - članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

Istog dana zapaljena je i zgrada glavne pošte u Sarajevu, koja je u potpunosti izgorjela i grad je ostao bez telefonskih veza.

Drama je nastavljena hapšenjem tadašnjeg predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, koje su izvele jedinice JNA, predvođene generalom Vojislavom Đurđevcem. Izetbegović je uhapšen na sarajevskom aerodromu, koji je zarobila bivša JNA, i to dok se vraćao sa pregovora u Lisabonu. Potom je odvezen u Lukavicu, odakle su vođeni pregovori preko Televizije Sarajevo.Izetbegović je razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, kada je, prema riječima komandanta 2. vojne oblasti, generala JNA Milutina Kukanjca, ubijeno šest osoba.

Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca, sve do 29. februara 1996, i poginulo je, prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra (IDC) 14.011 osoba, od čega 7.808 njih 1992. godine. Na Sarajevo je ispaljeno 64.490 čahura, odnosno oko 329 dnevno.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: