{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH

S
2.5.2011. u 10:07
0
117
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH
0
2. maj 1992. - dan kada je odbranjeno Sarajevo i BiH
Na današnji dan prije 19 godina počela je opsada Sarajeva, najduža opsada jednog glavnog grada u historiji. Ipak, pokušaj agresora da zauzme grad spriječen je u prvoj velikoj bici za glavni grad BiH. Mnogi će reći da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji Sarajeva, dan koji je promijenio tok rata i tokom kojeg je odbranjen grad ali i nezavisnost BiH.
Pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih snaga bosanskih Srba 2. maja 1992. pokušali su ući u grad i zauzeti zgradu Predsjedništva BiH na Skenderiji i druge važne objekte u centru grada, poput Skupštine i Općine Centar, te eliminisati rukovodstvo Republike BiH.

Oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta suprotstavili su im se građani Sarajeva okupljeni u Teritorijalnu odbranu BiH, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a.

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati, pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj gore zapaljeni tramvaji.

Oko 13 sati oklopna kola i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci - članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

Istog dana zapaljena je i zgrada glavne pošte u Sarajevu, koja je u potpunosti izgorjela i grad je ostao bez telefonskih veza.

Drama je nastavljena hapšenjem tadašnjeg predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, koje su izvele jedinice JNA, predvođene generalom Vojislavom Đurđevcem. Izetbegović je uhapšen na sarajevskom aerodromu, koji je zarobila bivša JNA, i to dok se vraćao sa pregovora u Lisabonu. Potom je odvezen u Lukavicu, odakle su vođeni pregovori preko Televizije Sarajevo.Izetbegović je razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, kada je, prema riječima komandanta 2. vojne oblasti, generala JNA Milutina Kukanjca, ubijeno šest osoba.

Opsada Sarajeva trajala je 44 mjeseca, sve do 29. februara 1996, i poginulo je, prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra (IDC) 14.011 osoba, od čega 7.808 njih 1992. godine. Na Sarajevo je ispaljeno 64.490 čahura, odnosno oko 329 dnevno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: