{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i seks: Opsjednutost skandalima i puritanizam

F
18.3.2008. u 21:46
0
0
SAD i seks: Opsjednutost skandalima i puritanizam
0
SAD i seks: Opsjednutost skandalima i puritanizam
Foto: AP/ Elliot Spitzer
Skandal zbog kojeg je guverner američke savezne države New York Eliot Spitzer morao podnijeti ostavku fascinira mnoge Amerikance zato što, po ocjenama mnogih analitičara, taj skandal odslikava američki dvostruki odnos prema seksu - opsjednutost seksualnim skandalima, s jedne strane, i snažno prisutnu averziju prema razgovorima o seksu ili seuksualnoj eksploataciji, s druge.
Kada su u pitanju reakcije izvan Sjedinjenih Država, gotovo da ih nije bilo ili su vrlo ograničene, izvještava u utorak Glas Amerike.

Sylvain Cypel, koji odnedavno boravi u SAD-u kao izvještač uglednoga francuskogi lista Le Monde, kaže da je šokiran kontraditornim odnosom Amerikanaca prema seksu: "Amerika je izuzetno puritanska zemlja. Puritanizam je zbilja jak. S druge strane, pornografija kao biznis cvjeta. To je stvarno ogroman paradoks. Kako to?"

I Cypel smatra da seksualni skandali, poput skandala guvernera Spitzera, fasciniraju Amerikance mnogo više nego Francuze i ističe da prosječan Francuz i ne zna ko je Spitzer.

Slično potvrđuje i nasumična mini anketa VoA-e na londonskim ulicama. Za ilustraciju dovoljna su dva odgovora: ”Pročitala sam nešto u novinama, ali, da pravo kažem, ne znam puno o tome.” ”Ja mislim da mnogi političari radi takve stvari.“

Po mišljenju nekih analitičara u SAD-u, Amerikanci su opsjednuti seksom, ali istovremeno odbijaju svaku realnu diskusiju o zdravoj seksualnoj praksi. Gloria Feldt, njujorška spisateljica i bivša čelnica organizacije Planned Parenthood Federation of America, uvjerena je da Amerika pati od neke vrste šizofrenije kada je u pitanju seks.

”Amerika ima kompliciran odnos prema seksu. S jedne strane, seks se koristi da se proda sve... od zubne paste do automobila... S druge strane, u manje od 15 posto naših škola zastupljeno je sveobuhvatno i zdravo seksualno obrazovanje. Pa vi vidite! Vrlo podijeljeno društvo kada je u pitanju seks“, smatra Feldt.

Ona dodaje da je Amerika fascinirana Spitzerovom hipokrizijom isto koliko i samim skandalom. Kao bivši javni tužilac države New York on se agresivno borio protiv trgovine seksom, odnosno upravo njemu pripisuje se usvajanje nekih od najstrožih zakona o tome.

”Kakav primjer licemjerstva - čovjek koji jedan dan promovira izuzetno oštru politiku kažnjavanja onih koji se bave organiziranjem i održavanjem prostitucije, makroa i samih prostitutki, a onda se drugi dan i sam time bavi. Mislim da je ovdje u pitanju nevjerojatna hipokrizija, nešto što je za mnoge Amerikance zaista previše“, kaže spisateljica Feldt.

Neki aktivisti kažu također da je ogroman jaz između načina na koji mediji pokrivaju Spitzerov skandal i grube realnosti komercijalne trgovine seksom.

”Sada je javnost u prilici da vidi stil života tih žena iz kluba kojem je pripadala i prostitutka sa kojom Spitzer imao odnos i taj stil izgleda uzbudljivo - život u skupom i luksuznom stanu, putovanja po svijetu. Međutim, istina je da najveći broj prostitutki - seksulanih robova, živi u prljavim bordelima, da bivaju zlostavljane, tučene i iskorištavane svaki božiji dan", smatra Janice Shaw Crouse, direktorica ogranka Concerned Women for America instituta Beverly LaHaye, konzervatine grupe koja zastupa interese žena.

Po ocjeni Crouse i drugih aktivista, Sjedinjene Američke Države bi se morale usredotočiti mnogo manje na seksualne skandale poznatih i moćnih, a daleko više na sprečavanje trgovine ženskim tijelima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: