Prelijepe havajske plaže zauvijek nestaju

Prelijepe havajske plaže zauvijek nestaju
0
S
Sarajevo-x.com
15.11.2009. u 21:01
9
komentara
0

dijeljenja
Prelijepe havajske plaže zauvijek nestaju Foto: AP
Zbog porasta razine mora, klimatskih promjena, ali i zbog ljudskih faktora prelijepe havajske plaže bi mogle u potpunosti nestati u narednih nekoliko desetljeća, objavili su američki mediji. Država planira niz strategija kojima bi sačuvala plaže, no vlasti su svjesne da će ipak većina pješčanih plaža zauvijek nestati.
Jenn Benza pamti kada su nekada pješčane plaže u njenom rodnom gradu bile toliko prostrane da su ljudi mogli graditi pješčane dvorce, te šetati duž plaže uživajući u zalasku sunca.

"To su usitinu nekada bile prelijepe plaže, no sada ih više nema", kazala je Benza pitajući se šta se dešava s plažama u Kailuu, sunčanom obalnom predgrađu Honolulua gdje je i sam predsjednik SAD-a Barack Obama odmarao sa svojom porodicom.

Geolozi kažu da je više od 70 plaža u Kailuu erodiralo, dok je Oahu izgubio četvrtinu svoje pješčane obale. Oni tvrde da će se situacija dodatno pogoršati s obzirom da će se 'zahvaljujući' globalnom zatopljenju sve više i brže podizati razina mora.

"Vjerovatno će doći do toga da ćemo moći spasiti samo nekoliko mjesta, te održavati tek nekoliko plaža", kazao je geolog Dolan Eversole.

Gubitak plaža je veliki problem s obzirom da Havaji predstavljaju simbol odmora i uživanja u dugim šetnjama duž pješčanih plaža. Takva situacija će se negativno odraziti i na havajski turizam, od kojeg ova zemlja i živi, jer turisti godišnje ostave čak 11, 4 milijardi dolara u ovoj zemlji.

Uzročnici nestajanja pješčanih plaža, izuzev porasta razine mora, su i ljudski faktori s obzirom da svaka gradnja narušava prirodni protok pijeska.

Stručnjaci predviđaju da će do erozije na Havajima doći u narednih nekoliko desetljeća. Za sto godina razina mora će porasti za najmanje jedan metar, te će nestati brojne pješčane plaže, a samim time i mnoge životinje i biljke izgubit će svoja staništa.

Država čini sve kako bi sačuvala pješčane plaže, te se na takve projekte troši i po nekoliko miliona dolara.

"Ukoliko želimo sačuvati neku plažu moramo imati posebnu strategiju", kazao je Sam Lemmo, administrator državnog ureda za zaštitu obalne zemlje.

Bez obzira na strategije neće biti moguće sačuvati sve plaže. No, da bi se sačuvalo barem nekoliko njih nadležni već sada moraju krenuti u akciju i učiniti sve kako bi spasili neke od najljepših svjetskih pješčanih plaža.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...