Australian Open
108

Tok meča / Rafael Nadal - Damir Džumhur 3:0 (6:1, 6:3, 6:1)

Piše: N. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U trećem kolu Australian Opena sastali su se najbolji bh. teniser Damir Džumhur i favorizovani Španac Rafael Nadal, prvi igrač svijeta. Nadal je upisao očekivano sigurnu pobjedu rezultatom 3:0 (6:1, 6:3, 6:1), a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog meča.

Treći set

Velika borba na početku trećeg seta. Nakon čak pet izjednačenja Nadal uspijeva povesti na svoj servis. Nadalova upornost i borba za svaku loptu dovela ga je do breaka i već na startu seta prednosti od 2:0. S novim 25 winnerom Španac osvaja i treći gem u trećem setu.

Počeo je Džumhur četvrti gem s 40:0, potom spašavao servis i na kraju sjajnim potezom ipak smanjio rezultat na 3:1. Moglo je biti uzbudljivije i zanimljivije u petom gemu, ali Nadal koristi Damirove greške i uvećava vodstvo.

Ovdje je sve riješeno. Nadal ima dva breaka prednosti u trećem setu i ima šansu da prilikom svog servisa upiše pobjedu. Na kraju je gotovo dva sata igre bilo dovoljno da Nadal pobijedi Džumhura i plasira se u narednu rundu Australian Opena.

Drugi set

Nadal je nastavio igrati skoncentrisano i kvalitetno te je iz četvrtog pokušaja uzeo break već na prvom servisu Džumhura, a kasnije ga je potvrdio i rano poveo s 2:0. Damir je u trećem gemu napokon počeo dobro servirati i smanjio je rezultat.

Džumhur je potom uzeo i break nakon velike borbe u četvrtom gemu i sada ima priliku na svom servisu da dođe prvi put u prednost. Posebno je upečatljiv bio maratonski gem od čak 26 udaraca koji je pripao Špancu. Međutim, Nadal je uzeo drugi break u drugom setu i poveo s rezultatom 3:2.

Španac je potvrdio prednost breaka i bez puno problema uvećao vodstvo u drugom setu. Sa nulom je osvojio Džumhur naredni gem i smanjio rezultat, a posebno je upečatljiv podatak da je u dosadašnjem toku meča odservirao više asova od favorizovanog protivnika.

Iako je Damir pokazao znatno bolji otpor nego u prvom setu, Nadal dolazi do prednosti od 5:3 i imat će priliku na servis bh. tenisera da osvoji i drugi set. Poslije nešto više od sat igre Nadal uzima novi break te osvaja drugi set rezultatom 6:3.

Prvi set

Nadal počinje meč sa sjajnim servisom s kojim nije dopustio niti malo šansi našem teniseru. Potom uzima break i vrlo brzo dolazi do prednosti od 2:0. Poslije samo osam minute igre bilo je 3:0 i očito je da će Damir morati nešto promijeniti u svojoj igri. Španac je uzeo još jedan break i jasno je da je prvi set već odlučen.

Tek u petom gemu Nadal je napravio prve greške prilikom svog servira, ali bilo je to nedovoljno da Damir uzme break. Nadal je imao set poen u šestom gemu, ali je Džumhur uspio da spasi, preokrene i napokon osvoji prvi gem u meču.

Ipak, Nadal je iskoristio svoj servis i potvrdio još jednom zašto je najbolji teniser svijeta u ovom trenutku. Veoma lagano je osvojio prvi set rezultatom 6:1 za svega 23 minute igre.

Nadal je imao čak 11 winnera više (14:3), a problem za Džumhura bio je i loš procenat osvojenih poena iz servisa od 35 posto. S druge strane, Nadal je imao 80 posto osvojenih servis poena.

Najava meča

Nadal je u drugom kolu prvog Grand Slama sezone samo jednom dopustio break protiv Mayera i to u trenutku kad je servirao za pobjedu. Argentinac je prošle godine na US Openu uzeo set, tako da se Špancu nema šta prigovoriti. Uostalom, omjer od 40 winnera i 10 neforsiranih grešaka djeluje impresivno.

"Leonardo je igrač s jakim oružjima i agresivnom igrom. Može biti vrlo opasan, tako da sam zadovoljan. Iza mene je dug period bez mečeva. Došao sam ovdje bez pripremnog turnira. Ne treba to zaboraviti", konstatovao je Nadal i onda uobičajeno bio oprezan u najavi meča s Džumhurom od kojeg je u posljednjem meču izgubio, ali predajom.

"Damir je puno napredovao od tog našeg posljednjeg meča. Ukoliko želim pobjedu moram igrati u jačem ritmu od njega i moram biti agresivniji. To je moj plan", rekao je Nadal.

Džumhur je u prvom kolu okrenuo 0:2 u setovima i pobijedio Lorenzija, što je bilo zaista impresivno budući da je Sarajlija došao s povredom u Melbourne. Problem s nogom je očito saniran, a to sugerira uvjerljivo izdanje protiv nezgodnog Millmana u drugom kolu te ga sada čeka prvi teniser svijeta.

"Odigrao sam puno bolje protiv Millmana nego u prvom kolu. Trebao sam i ranije riješiti meč, ali bitno je da sam prošao dalje. Istrošio sam se protiv Millmana, umoran sam. Međutim, čeka me veliki meč i motivacija ne može biti jača. Predviđaju temperaturu višu od 35 stepeni, što je dodatna otežavajuća okolnost. Ipak, neću uči u meč s bijelom zastavicom", rekao je Džumhur.

Kladionice su u ovom meču maksimalno potcijenile Damira kojem ne daju apsolutno nikakve šanse da pobijedi velikog Nadala.