Zahvala i čestitka
5k

Lana Pudar nakon evropskog zlata dobila mural u svom Mostaru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar, koja je svoj grad i državu BiH maestralnim plivanjem upisala zlatnim slovima u šampionat evropskog sporta, je u rodnom gradu dobila mural kao čestitku, zahvalu i odavanje priznanja građana za uspjeh kojim se svi ponose.

Mural je oslikan na zidu jedne zgrade u ulici Gojka Vukovića u mostarskom naselju Donja Mahala pored lika bh. boksera Adnana Ćatića u organizaciji Udruženja Sinovi mahale na površini dva i pol sa dva i pol metra i već plijeni pažnju javnost.

Mural je djelo poznatog mostarskog umjetnika Maida Mide Redžića, koji je oslikao veliki broj murala na zgradama u sklopu Street Art Festa u najvećem gradu na Neretvi.

Lik evropske prvakinje nakon što je osvojila šampionat u plivanju na 200 metara sa rekordnim vremenom od 2:06.81, radio je 15 aktivnih sati i završio prije svečanosti koja će se održati danas u 19 sati ispod Starog mosta povodom velikog uspjeha Lane Pudar.

Maid Mide Redžić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Maid Mide Redžić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Udruženja "Sinovi mahale" Dževad Pašić za naš portal kaže kako za vrijeme izrade murala niko od turista i građana nije prošao vozilom ili pješke, a da nije zastao vidjeti umjetničko djelo u nastajanju te fotografirao se sa likom evropske prvakinje u njenom rodnom gradu.

"Mi u ovoj ulici djelujemo 14 godina i mnogima je već poznata, a sad će zbog murala Lane Pudar biti sigurno još poznatija i zanimljivija turistima", kaže Pašić

Naglašava kako je bio cilj na ovaj način odati priznanje šesnaestogodišnjoj sugrađanki o kojoj čitav svijet priča zbog uspjeha koji je postigla uprkos tome što nije imala ni osnovne uslove za trening. Tako je učinila ponosnim sve Mostarce, ali i Bosance i Hercegovce.

"Ovo je čestitka našoj evropskoj prvakinji, svjetskom čudu - Lani Pudar na svemu što je uradila. Ona je ambasador Mostara i ovo bi uradili sve i da nije osvojila zlato, jer je jedna veličina. Po njoj se čulo i čut će za grad Mostar. Zato želim poslati apel svim gradskim i državnim strukturama vlasti da iznađe rješenje i da se u što kraćem roku izgradi olimpijski bazen i da nosi ime Lane Pudar, kazao je Pašić za Klix.ba, navodeći kako je to najmanje što je Lana zaslužila kako za sebe tako i sve generacije u tom gradu.

Facebook