Nogomet
1

Zidane najbolji nogometaš u historiji francuske prve lige

FENA
Zinedine Zidane (Foto: EPA)
Zinedine Zidane (Foto: EPA)
Bivši nogometni reprezentativac Francuske Zinedine Zidane proglašen je za najboljeg igrača u istoriji francuske prve lige, u anketi Telefuta, prenosis Tanjug.

Zanimljivo je da je Zidane pretekao nekadašnjeg francuskog reprezentativca Michela Platinija, koji je u anketi zauzeo drugo mjesto, dok je nogometaš Paris Saint Germaina Šveđanin Zlatan Ibrahimović tek četvrti.

Zidane je u francuskoj elitnoj ligi igrao samo osam godina i za to vrijeme nije osvojio nijedan nacionalni trofej, osim Intertoto kupa 1995. godine sa Bordeauxom.

Popularni "Zizou" igrao je za Cannes u periodu od 1988. do 1992, a naredne četiri godine za Bordeaux.

Francuski internacionalac, koji je sada angazovan na klupi Real Madrida kao pomoćni trener, smatra se za jednog od najboljih igrača u istoriji svjetskog nogometa.

On je vrhunac klupske karijere ostvario igrajući za Juventus - od 1996. do 2001., a potom za Real Madrid od 2001. do 2006, sa kojim je 2002. osvojio Ligu prvaka.

Zidane je s reprezentaciojiom Fracnuske osvojio titulu svjetskog prvaka 1998, kao i evropskog šampiona 2000. godine.

Poredak prvih deset najboljih igrača u istoriji francuske lige:

1. Zinedine Zidane 2. Michel Platini 3. Raymond Kopa 4. Zlatan Ibrahimović 5. Jean-Pierre Papin 6. Thierry Henry 7. Didier Drogba 8. Sonny Anderson 9. Alain Giresse
  1. Ronaldinho