Kvalifikacije za SP
113

Tok utakmice: Ukrajina - BiH 1:1

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Rezultati.com
Reprezentacije Ukrajine i Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati na Areni Lavov igrale su utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a tekstualni prijenos susreta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

90+4' - Gotova je utakmica! Zmajevi su zasluženo osvojili bod. Strijelci su bili Jarmolenko u prvom i Ahmedhodžić u drugom poluvremenu.

90' - Sudija je produžio utakmicu za još tri minute. Inače, umjesto Kolašinca je ušao Kovačević.

83' - Serija izmjena. Petev je ubacio Demirovića umjesto Prevljaka. Kod Ukrajine su ušli Buletsa i Zubkov umjesto Cigankova i Jarmolenka.

77' - GOOOOOOL! BiH je izjednačila! Ahmedhodžić!!!

Fantastična akcija i sasvim zasluženo izjednačenje! Prcić je uposlio na desnoj strani Stevanovića, koji odmah pronalazi Ahmedhodžića, a štoper u stilu rasnih strijelaca pogađa za 1:1.

73' - Ponovo dobra prilika za Zmajeve! Nevjerovatno šta smo večeras sve promašili! Ovaj put je ponovo bio izblokiran Prevljak u posljednji trenutak.

72' - Dvostruka izmjena kod Ukrajine. Izašli su Šaparenko i Jaremčuk, a ušli su Sikan i Sidorčuk.

69' - Ponovo prilika za Zmajeve i ponovo Pjatov! Ovaj put se Džeko naštimao na desnu nogu, vrlo dobro šutirao, ali se Pjatov bacio kao mačka i spasio svoj tim. Naš tim sve agilniji.

64' - Naša selekcija je izašla visoko i vrši presing na napade Ukrajinaca. U međuvremenu, Prevljak je dobio žuti karton. Treći naš igrač javno opomenut.

58' - Dvostruka izmjena kod BiH. Petev je ubacio Prcića i Sarića umjesto Gojaka i Nalića.

50' - Umalo kazna budući da je Ukrajina propustila sjajnu priliku!Timčik je istrčao odlično kontru i izbio je sam pred Šehića. Na sreću, šutirao je pored gola pa je ostalo 1:0.

49' - Odlična šansa za BiH! Ahmedhodžić je uputio dobar centaršut, a Nalić, iako neometan, šutira glavom pored gola. Peta propuštena prilika za BiH uzastopno.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: NS BiH
Foto: NS BiH

45' - Poluvrijeme na Lavov Areni! Ukrajina ima vodstvo 1:0, ali naša reprezentacija je propustila četiri odlične prilike što daje nadu za drugo poluvrijeme.

43' - Ponovo dva nevjerovatna promašaja za BiH! I ovaj put golman Pjatov je pokazao kvalitet odbranivši sjajan udarac Hadžiahmetovića. Lopta se potom odbila do Kolašinca koji upošljava Prevljaka, ali lopta se nakon njegov udarca odbila od jednog igrača domaćeg tima i završila je u korneru malo pored gola.

34' - Kakve dvije prilike za BiH! Bila je to dobra akcija našeg tima, pogotovo nakon što je Džeko izbacio Stevanovića na desnoj strani. Miroslav je potom odlično centrirao, zakasnio je Prevljak, a lopta je došla do Kolašinca. Igrač Arsenala je uputio dva uzastopna udarca, ali su golman i defanzivci Ukrajine ipak otklonili opasnost. Stiče se dojam da je Kolašinac mogao odigrati nesebično povratnu loptu za Džeku koji je bio sam na petercu. Šteta.

29' - Nova opasna situacija pred našim golom. Ovaj put je Cigankov šutirao glavom, ali je lopta otišla za malo pored gola. Naš tim ima velikih problema s kontrolom lopte.

24' - Velika prilika za Ukrajinu! Slična akcija kao kod gola, ponovo je Ukrajina otvorila kontru preko lijeve strane. Uslijedilo je ubacivanje, ali je ovaj put Šehić bio oprezan i spasio je čist gol.

19' - Već drugi žuti karton za naše defanzivce. Nevjerovatno. Sada je javnu opomenu zaradio Ahmedhodžić. Naša posljednja linija će morati biti izuzetno oprezna u nastavku utakmice.

15' - Gol u Lavovu! Ukrajina vodi 1:0! Stepanenko je sjajno proigrao Cigankova na desnoj strani, a krilni ofanzivac Ukrajine je potom sjajno ubacio na peterac. Na pravom mjestu bio je Jarmolenko te je gotovo neometan zatresao mrežu za 1:0.

12' - Prva prijetnja po gol Ukrajine. Stevanović je bio uporan i uposlio je Gojaka koji iz prve šutira preko gola. Naša ekipa se polako oslobađa početnog pritiska.

11' - Imamo već prvi žuti karton, a dobio ga je Ćivić nakon žestokog starta na Jarmolenka. Ukrajina u potpunosti dominira na početku utakmice.

5' - Domaći tim ima inicijativu na početku utakmice. Kontrolišu igru, dok naša selekcija poziciono dobro stoji pa većih uzbuđenja nema.

1' - Počela je utakmica u Lavovu! Sretno Zmajevi!

Foto: NS BiH
Foto: NS BiH

20:35 - Igrači nakon zagrijavanja ponovo izlaze na teren. Uskoro će se izvesti himne Bosne i Hercegovine i Ukrajine, a nakon toga možemo očekivati i prvi sudijski zvižduk na večerašnjoj utakmici.

20:30 - Njemački arbitar Felix Zwayer sudit će večerašnju utakmicu. Pomagat će mu Marco Achmüller i Christian Dietz. Četvrti sudija je Sven Jablonski, a u VAR sobi će biti Bastian Dankert i Jan Seidel. Što se tiče Zwayera, on ima bogato iskustvo na međunarodnoj sceni, a Zmajevima je sudio u historijskom meču protiv Litvanije u Kaunasu kada smo pobjedom od 1:0 izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

20:15 - Igrači obje selekcije su već izašle na zagrijavanje. Pune se i tribine Lavov Arene pa će domaća selekcija imati veliku podršku navijača.

20:05 - Petev je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavio je da je najvažnije da naša reprezentacija pokaže timsku igru, te da se nada osvajanju barem jednog boda.

"Za ovu utakmicu imamo veći izbor igrača na raspolaganju i najvažnije je da izgledamo dobro kao ekipa i pokušat ćemo osvojiti jedan ili tri boda. Što se tiče naše igre, uvijek može još bolje. Znam da to možemo i jako mi je drago da smo pokazali harmoniju, a siguran sam da možemo i puno bolje igrati", kazao je Petev koji nije želio komentarisati promjene na selektorskoj poziciji reprezentacije Ukrajine.

19:50 - Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević zadovoljan je onim što su Zmajevi uradili u proteklom periodu. U razgovoru za Klix.ba popularni Meša najavio je večerašnji duel protiv Ukrajine.

"Svaki rezultat, naravno osim poraza, nas ostavlja u igri. Međutim, idealno bi bilo da odigramo utakmicu na visokom nivou, kako mi to možemo, pa da ostvarimo i pobjedu, iako će to biti veoma teško jer svi znamo koliko Ukrajincima ova utakmica znači. Mislim da nas svaki rezultat osim poraza treba da interesuje jer ostajemo u igri. Moramo biti odlično organizovani i odigrati vrlo ozbiljnu i kvalitetnu utakmicu u tehničkom i taktičkom smislu, a sve u cilju ostvarivanja pozitivnog rezultata", navodi Baždarević.

19:35 - Naš tim će posljednja dva domaća duela igrati na stadionu Bilino Polje. Na zvaničnoj stranici UEFA-e piše da će Zmajevi dva posljednja meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati u Zenici, čime je otklonjena sumnja gdje će se igrati posljednja dva duela. Pored Bilinog Polja, za posljednji meč protiv Ukrajine u opciji je bila i sarajevska Grbavica. Prvi novembarski duel naša reprezentacija će igrati protiv Finske 13. novembra, a taj susret će se igrati u za nas neobičnom terminu od 15 sati. S druge strane, susret protiv Ukrajine tri dana nakon toga, također na Bilinom Polju, igrat će se u standardnom terminu od 20:45 sati.

19:20 - Stigli su sastavi. Petev je odlučio napraviti dvije promjene u odnosu na susret u Nur-Sultanu prije tri dana. Tako su priliku od prve minute danas dobili Dennis Hadžikadunić i Nalić umjesto Adnana Kovačevića i Gojka Cimirota.

Bosna i Hercegovina: Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Amir Hadžiahmetović, Amer Gojak, Miroslav Stevanović, Adi Nalić, Smail Prevljak i kapiten Edin Džeko.

Ukrajina: Andrij Pjatov, Oleksandr Timčik, Serhij Krivcov, Ilija Zabranji, Mikola Matvijenko, Eduard Sobol, Taras Stepanenko, Mikola Šaparenko, Viktog Cigankov, Roman Jaremčuk i kapiten Andrij Jarmolenko.

Sastavi ekipa za večerašnji susret (Foto: Screenshot)
Sastavi ekipa za večerašnji susret (Foto: Screenshot)

19:15 - Ukrajina je na Lavov Areni nepobjediva o čemu svjedoči impresivna statistika. Od 2001. godine pa sve do danas, na Lavov Areni odigrali su 19 mečeva u kojima su ostvarili čak 17 pobjeda i dva remija, uz impresivnu gol-razliku 46:10. Sve to ne ide u prilog Zmajevima, ali tradicije su tu da se ruše i iz našeg tabora su najavili igru na pobjedu.

Utakmice Ukrajine na Lavov Areni (Foto: Twitter)
Utakmice Ukrajine na Lavov Areni (Foto: Twitter)

19:00 - Danas je već odigrana jedna utakmica iz naše grupe. Finska je golovima Pukkija na samom kraju prvog i početku drugog poluvremena ostvarila sigurnu pobjedu na gostovanju u Kazahstanu rezultatom 2:0. Finska je tom pobjedom prestigla BiH te se izjednačila s Ukrajinom na drugom mjestu. Obje selekcije imaju dva boda više od BiH, ali i utakmicu više.

Tabela:

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

18:50 - Uskoro se očekuje objava sastava. Selektor BiH Ivaylo Petev susreo s brojnim problemima u proteklim danima, a posljednji je stigao danas kada je dobio informaciju da je Gojko Cimirot povrijeđen te da veznjak ne može konkurisati za večerašnji susret.

18:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na Areni Lavov, a početak je zakazan za 20:45 sati.