Premijer liga BiH
7

Sarajevo i Široki na Koševu u otvorenoj borbi za Evropu, Sloboda dočekuje GOŠK

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo i Široki Brijeg će u 6. kolu Lige za prvaka prvenstva Bosne i Hercegovine voditi direktnu borbu za treće mjesto koje garantuje nastup na evropskoj sceni u narednoj sezoni, dok će u 6. kolu Lige za opstanak Sloboda i GOŠK nastaviti borbu za opstanak.

Zrinjski je jučer iskoristio kiks Željezničara te se osamio na prvom mjestu tabele i sigurnim koracima krenuo po treću uzastopnu titulu prvaka BiH. Plemići su u gostima savladali Radnik iz Bijeljine, dok je Željezničar poražen na gostovanju protiv Krupe.

U Ligi za opstanak u prvi plan izbija remi Čelika i Borca, remi koji je ekipu Čelika doveo na rub ispadanja u Prvu ligu FBiH.

Liga za prvaka

Sarajevo - Široki Brijeg (17:00 sati, Moja TV)

Razlika između Sarajeva i Širokog Brijega iznosi pet bodova u korist Širokobriježana koji zauzimaju treću poziciju. Ovaj meč je vrlo važan za oba tima, jer treće mjesto garantuje plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone, dok će četvrto mjesto garantovati Evropu samo u slučaju da Željezničar osvoji Kup BiH u kojem se sastaje s Krupom.

Sarajevo i Široki su svjesni koliko im znači ovaj meč, posebno to važi za ekipu Sarajeva koja bi se porazom skoro sigurno oprostila od borbe za treće mjesto. O tome je govorio i trener Bordo tima Husref Musemić.

"Do kraja prvenstva je ostalo pet utakmica, a mi možemo i želimo biti treći. Ukoliko želimo doći do toga, onda moramo dobiti Široki Brijeg. Njih, kao i nas prate problemi s povredama, a sigurno je da nas očekuje zahtjevan meč. Protiv Željezničara smo odigrali dosta konkretno, a što se tiče igračkog kadra, ništa posebno se nije promijenilo. Može svašta da se desi, Halilović je jučer trenirao, ali ne mogu ništa više reći. Velkoski se žali na udarac u rebro, a vidjet ćemo, jer imamo još dva dana", rekao je Musemić.

Široki u Sarajevo dolazi po pobjedu, poručio je trener Goran Sablić koji uz to dodaje da bi njegov tim bio zadovoljan i remijem.

"Ne bismo bili nezadovoljni neriješenim ishodom. Ali, pripremamo se kao za svaku drugu utakmicu, spremni, ako nam se ukaže prilika, i pobijediti na Koševu. Sarajevu su se vratili u ekipu neki važni igrači, no i mi ćemo biti jači u ovoj utakmici za Lončara i Dinu Ćorića", rekao je Sablić.

Liga za opstanak

Sloboda - GOŠK (17:00 sati)

Nakon što je Čelik jučer kod kuće remizirao protiv Borca (1:1), pritisak na ekipama Slobode i GOŠK-a poprilično je smanjen, jer ova dva tima pred međusobni okršaj imaju po pet bodova viška u odnosu na Zeničane što je poprilično ogromna zaliha pred ulazak u posljednja četiri kola Lige za opstanak. Ipak, sigurno je da bi pobjednik današnjeg sraza skoro sigurno osigurao opstanak.