Moralo je bolje
160

Safet Sušić za Klix.ba analizirao nastup Zmajeva u kvalifikacijama za EP

F. Z.
Safet Sušić (Foto: EPA-EFE)
Safet Sušić (Foto: EPA-EFE)
Safet Sušić, najuspješniji selektor u historiji Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i legendarni nogometaš FK Sarajevo i Paris Saint-Germaina, smatra kako je reprezentacija trebala ostvariti mnogo bolji rezultat u kvalifikacijama za EP.

Posebno je Sušić razočaran izvedbom Zmajeva u Finskoj i Armeniji i smatra da smo kvalitetnija reprezentacija od svih ostalih u grupi, izuzev Italije, za koju se od samog početka znalo da je apsolutni favorit.

"Objektivno, trebalo je biti mnogo bolje. Imali smo u grupi Italiju i u startu se znalo da će prošetati kroz našu grupu. Ostale reprezentacije, Finska, Grčka i Armenija nisu ništa bolje, čak su i slabije od nas po kvalitetu igrača. Objektivno, trebalo se, ako ništa, do posljednje utakmice boriti za to drugo mjesto. Izgubili smo neke utakmice koje nismo smjeli izgubiti. U Finskoj smo nadigrani, a pogotovo nismo smjeli izgubiti u Armeniji 4:2. Nemoguće je da primiš četiri gola od jedne Armenije, koja je sinoć od Italije izgubila 9:1. Trebalo se, bar do posljednjeg kola, boriti za to drugo mjesto", kaže Sušić na početku razgovora za Klix.ba.

Malo vremena za promjene

Vremena za velike promjene u reprezentaciji i igračkom kadru uoči utakmica baraža prema Sušićevom mišljenju nema.

"Ma kakve promjene. Ne mogu se praviti velike promjene pred baraž. Treba sastaviti najbolju moguću ekipu da se proba plasirati na Evropsko prvenstvo. Mi još uvijek imamo realne šanse. Igraš prvu utakmicu kući. Protiv koga god da igramo tu prvu utakmicu, mi smo favoriti. Treba potom imati i sreće u žrijebu. Šanse su realne. Ekipe koje igraju na domaćem terenu prema mom mišljenju su favoriti da se plasiraju u finale baraža", ističe Sušić.

Sušić je istaknuo kako neće ulaziti u odluke Saveza i komentarisati da li Prosinečki treba ostati selektor reprezentacije ili ne.

"Što se tiče selektora, Savez je taj koji će donijeti odluku. To je njihova stvar, ja ne bih ulazio u to. Znam samo da se sada treba tražiti najbolja ekipa. Ekipa koja može odigrati dvije dobre utakmice u pet dana. Dvije utakmice na nivou i da se plasiramo na Evropsko prvenstvo", kaže Sušić.

Jedan od najvažnijih nogometaša u reprezentaciji koju je vodio Safet Sušić bio je Haris Medunjanin. Veznjak koji još uvijek igra na zavidnom nivou u Philadelphiji nije u planovima Roberta Prosinečkog.

"Haris je kod mene bio standardan reprezentativac. Izuzetan igrač je bio. Međutim, sada su tu godine, pitanje je i kakva je ta liga. Uglavnom, mislim da treba računati na sve naše najbolje igrače, gdje god da igraju. Normalno, prioritet treba da budu igrači koji igraju u jakim evropskim ligama. Naš problem je što imamo nogometaše koji malo igraju u klubovima. Teško je onda, jer kada dođu u reprezentaciju, nedostaje im tempo, nedostaje im ritam", kaže Sušić.

Kod nas ljudi vole nogometaše

Ostao je dojam da je izgubljen kult reprezentacije u posljednje vrijeme. Tokom Sušićevog mandata treninzi su bili otvoreni za javnost, a nerijetko je pripreme našeg najboljeg tima pratilo i 1.000 ljubitelja nogometa s tribina terena u Hrasnici.

"Kod nas zaista vole nogometaše. I ne samo kod nas. Kada smo igrali na strani uvijek je bila velika podrška. Zašto ne dozvoliti ljudima da se malo približe igračima, fotografišu se, uzmu autogram... Nisam nikada želio zatvoriti trening. Nemaš ti tu šta zatvarati i praviti nekakav taktički trening da niko ne vidi. Međutim, dešavalo se i da nakon nekog lošeg rezultata jedan-dvojica počnu na tribinama malo provocirati. Ako je korektan odnos publike i korektno navijanje, treba, bar jednom ili dva puta dozvoliti da dođu i gledaju trening. Kada je posljednji trening, onda se može zatvoriti. Ja bih uvijek dozvolio navijačima da pogledaju trening", ističe Sušić.

Jedan od najboljih svih vremena u historiji francuske Lige 1 i PSG-a bio je upravo Sušić. Proglašen je za najboljeg stranog nogometaša lige i ekipe s Parka prinčeva svih vremena. S posebnom pažnjom prati dešavanja u bivšem klubu.

Safet Sušić protiv Nantesa u finalu Kupa Francuske 1983. godine (Foto: AFP)
Safet Sušić protiv Nantesa u finalu Kupa Francuske 1983. godine (Foto: AFP)

"Ako ne naprave nešto ove sezone, onda neće nikada. Sljedeće sezone Neymar će opet pokušati da ode, a vjerovatno će ga i pustiti. Za mene je Mbappe broj jedan napadač na svijetu u ovom trenutku i Real Madrid je spreman da plati 400 miliona za njega. PSG-u novac nije potreban, ali teško je zadržati nogometaša koji želi da ide i teško ga je zadržati. Mislim da im je ovo ključna sezona i ako ove sezone ne osvoje Ligu prvaka, mislim da neće nikada ni uspjeti", kaže Sušić.

Teško može pogledati utakmice Sarajeva, ali prati šta se dešava u klubu u kojem je stekao veliku slavu u Jugoslaviji.

"Ne gledam utakmice, malo je teško pronaći prijenose, ali pratim Sarajevo i šta se dešava u Sarajevu. Dobro ide i ove su godine, prema mom mišljenju, glavni kandidati za titulu i nadam se da će tako biti na kraju", ističe Sušić.

Sušić je istaknuo i kako su neki klubovi bili zainteresovani za angažman, ali da ponude nisu zadovoljile njegove ambicije.

"Vidjet ćemo, čekam, ne žurim. Još uvijek ima vremena", kaže Sušić.