Šta ga čeka u Emiratima
796

Pjanić zadužio desetku u Sharjahu, neće biti jedina zvijezda u kraljevskom klubu

D. P.
Pjanić će nositi broj 10 u novom klubu (Foto: Sharjah FC)
Pjanić će nositi broj 10 u novom klubu (Foto: Sharjah FC)
Bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić jučer je kompletirao transfer u Al Sharjah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u novom klubu nosit će broj "10" na leđima.

Transfer Pjanića iznenadio je mnoge. Iako je više onih koji smatraju da reprezentativac BiH ima šta da ponudi još uvijek u evropskom nogometu, on je odlučio otići u UAE, gdje igrači dolaze kako bi ostvarili posljednji ugovor prije penzije.

No, pred Pjanićem je još nogometa. Reprezentativac BiH je u Sharjahu zadužio dres s brojem 10, što je i potvrda da ga u klubu dočekuju kao najveću zvijezdu. Ne treba ni naglašavati da je izazvao euforiju kod navijača kluba.

Inače, Sharjah je osnovan 1966. godine i smatra se kraljevskim klubom u Emiratima. Nadimak kluba je Al-Malik, što znači kralj, a svoje utakmice igraju na Sharjah stadionu kapaciteta 18.000 ljudi.

Vlasnik kluba je sultan Muhammad Al-Qasimi, vladar emirata Sharjah i član Federalnog vrhovnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ekipa je šest puta bila prvak Emirata te ima osam trofeja u Predsjedničkom kupu. Zanimljivo, ovaj klub je bio prvi šampion Emirata na osnivanju lige 1974. godine.

Osim Pjanića, u klubu će igrati još nekoliko zvijezda uključujući nekada sjajnog španskog reprezentativca i napadača Paca Alcacera koji je prije nekoliko dana također stigao u Sharjah. Tokom karijere igrao je za Valenciju, Barcelonu, Dortmund, Villarreal i Getafe.

U klubu igra veliki broj nogometaša iz Brazila, a najpoznatije ime je Lucas Caio koji je stigao iz Benfice. Uz njega tu su i internacionalci koji su u Emirate stigli iz Švicarske, a to su Philippe i Ousmane Camara.