Komemoracija u Austriji
5k

Lijes Ivice Osima na sredini stadiona Sturma, otpjevana numera "Ima neka tajna veza"

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Tekstopisac i pjevačica porijeklom iz BiH Selma Adžem i njen bend The Sound su izveli pjesmu "Ima neka tajna veza" na početku komemoracije za Ivicu Osima koja je danas upriličena u austrijskom Grazu.
Na led ekranima na stadionu Sturma prikazan je lik Ivice Osima, a njegov lijes je postavljen na sredinu stadiona. Nakon što je prikazan film o njegovim uspjesima tokom mandata u Sturmu, upalili su se reflektori i nakon toga je uslijedio veliki aplauz blizu 4.000 navijača koji su prisutni na stadionu Merkur Arena.

Reflektori će svijetliti 81 minutu, ali za razliku od Željezničara koji je simbolično za početak izabrao brojeve godine kada je Švabo rođen (19:41), na Sturmovom stadionu su upaljeni u 19:09, po godini u kojoj je klub iz Graza osnovan.

Osim je preminuo u nedjelju u austrijskom Grazu gdje je živio posljednjih godina, a sahranjen će biti u narednim danima u svom rodnom gradu Sarajevu, iako još uvijek nisu objavljeni tačan datum i mjesto sahrane.
Između 1994. i 2002. godine Osim je vodio Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine. Ivica Osim je u Sturmu proglašen "trenerom stoljeća" 2009. godine.

Smrt Ivice Osima potresla je Bosnu i Hercegovinu, region, ali i Austriju u kojoj je nogometni stručnjak ostavio dubok trag.

Naime, svi vodeći mediji u Austriji poklonili su posebnu pažnju Osimovoj smrti i tu vijest uvrstili su na naslovnice što je samo jedan od pokazatelja kolika je veličina bio Štraus s Grbavice.

"Umro je trener stoljeća", samo je jedan od naslova austrijskih medija koji očito ne zaboravljaju šta je Osim sve uradio za promociju tamošnjeg nogometa.

Facebook