1. kolo
461

Tok utakmice / Kvalifikacije za Euro: BiH - Armenija 2:1

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u susretu 1. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine je dočekala Armeniju u Sarajevu i slavila je rezultatom 2:1. Tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima s utakmice na stadionu Grbavica mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

- kraj utakmice. BiH je savladala Armeniju rezultatom 2:1.

90+3' - GOOOL!!! Mkhitaryan je smanjio rezultat na 2:1. Šehić je pročitao njegovu namjeru, čak je i dotakao loptu, ali je Armenac šutirao ipak neodbranjivo.

90+2' - Penal za Armeniju! Lopta je pogodila Miloševića u ruku i Danac je pokazao na bijelu tačku!

90+1' - Igrat će se još četiri minute.

89' - Kakav peh za Zmajeve! Koljić, koji je prije dvije minute ušao u igru, se povrijedio i neće moći nastaviti igru.

87' - Edin Džeko napušta teren uz gromoglasne aplauze sa tribina. Zamijenio ga je Elvir Koljić.

  • I Grci su poveli protiv Lihtenštajna rezultatom 2:0, a strijelac je u 80. minuti bio Donis.

83' - Krunić napušta igru, a ulazi Gojak.

81' - Izmjena u redovima Armenije. Ghazaryan je izašao, Özbiliz ušao.

80' - GOOOL!!! Višća je ubacio sa desne strane, a rezervista Milošević pogađa iz peterca za 2:0!

78' - Kakva tri zicera za Zmajeve u samo 10-ak sekundi! Pjanić je ubacio loptu iz kornera, lopta dolazi do Miloševića koji pogađa prečku, a u nastavku akcije golman Armenije sjajno interveniše. Najprije nakon Džekinog šuta glavom, a potom i Zukanovićevog nogom iz voleja!

77' - BiH je stigla do devetog kornera.

  • Italija je povela protiv Finske rezultatom 2:0. Drugi pogodak za Azzurre postigao je Kean u 74. minuti.

76' - Ponovo su Armenci zaprijetili. Ovaj put Briasco šutira iskosa sa lijeve strane, ali ni on nije precizan.

71' - Još jedna sjajna prilika za goste! Nakon centaršuta sa desne strane Mkhitaryan je šutirao iz voleja sa ivice kaznenog prostora, ali ni ovaj put, srećom po Šehića, nije bio precizan!

71' - Pjanić šutira sa 20-ak metara, pravo u golmana Armenije.

70' - Velika prilika za Armeniju! Pjanić je izgubio loptu pred našim kaznenim prostorom, ali Mkhitaryan šutira pored gola sa ivice kaznenog prostora. Imali smo dosta sreće sada!

67' - Dvostruka izmjena u redovima gostiju. Izašli su Karapetyan i Adamyan, ušli su Briasco i Babayan.

65' - Prva izmjena u redovima BiH. Zakarić napušta teren, u igru ulazi Milošević.

61' - Nova velika šansa za BiH! Pjanić je prebacio odbranu Armenije, Džeko se našao u petercu gostiju, ali je loše primio loptu i jedan odbrambeni igrač je stigao izbiti u korner!

60' - Sat vremena igre na Grbavici. BiH rutinski drži utakmicu pod kontrolom.

58' - Drugi korner za Armeniju, Šehić sigurno hvata loptu.

55' - Armenci traže penal! Ghazaryan je pao u kaznenom prostoru BiH, Kehlet pokazuje da se igra nastavi! Ghazaryan je pao nakon duela sa Bičakčićem, no danski arbitar je odlučio da intenzitet kontakta nije bio dovoljan za prekršaj.

54' - Višća je izborio peti korner za našu selekciju. Pjanić je ubacio, Armenci izbacuju loptu u aut.

50' - Naša selekcija je odmah od prve minute nastavka krenula po drugi pogodak. Lopta je konstantno pred kaznenim prostorom gostiju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

- kraj prvog poluvremena. BiH vodi protiv Armenije rezultatom 1:0 Krunićevim pogotkom iz 33. minute. Poluvrijeme je i na ostale dvije utakmice u našoj grupi. Italija vodi kod kuće protiv Finske rezultatom 1:0 (Barella 7.), a istim rezultatom Grci vode u Lihtenštajnu (Fortounis 45+1.).

45+1' - Igrat će se jedna minuta sudijske nadoknade.

43' - Nova stopostotna šansa za BiH! Pjanić je ponovo majstorski poslao pas, Džeko je izašao sam na Airapetyana, ali je šutirao lijevom nogom pored gola!

41' - Nakon kontre Karapetyan je šutirao iskosa sa lijeve strane, Šehić je bio siguran i uhvatio loptu. Ovo je bio prvi šut Armenaca ka našem golu.

40' - Pet minuta do kraja poluvremena, Zmajevi i dalje drže loptu i kontrolišu utakmicu. Čivić je dobio žuti karton zbog oštrog prekršaja.

36' - Vodeći pogodak Zmajeva je "probudio" i poprilično uspavanu publiku na stadionu. U ovim trenucima se Grbavicom ori "Bosna je šampion!".

33' - GOOOL!!! Bosna i Hercegovina vodi!!! Pjanić je ubacio iz kornera na prvu stativu, a Krunić pogađa za 1:0!!!

32' - Pjanić izvodi korner, Džeko šutira glavom, ali lopta pogađa Haroyana i odlazi u novi korner.

26' - Nova velika šansa za BiH! Airapetyan je još jednom bio na visini zadatka! Pjanić je izveo slobodan udarac, Krunić glavom šutira a golman gostiju krajnjim naporom odbja loptu u korner!

23' - Na polovini smo prvog poluvremena. BiH napada, ali osim Višćine stopostotne šanse Zmajevi nisu mnogo toga napravili pred golom gostiju.

21' - Krunić je pokušao iz daljine, lopta odlazi daleko pored gola.

17' - Prvi korner za BiH izborio je Zakarić. Pjanić je ubacio, odbrana Armenije izbacuje loptu iz kaznenog prostora.

13' - Zakarić je fauliran kod lijeve korner-zastavice. Pjanić će centrirati iz slobodnog udarca. Bez opasnosti po goste.

  • Italija je povela protiv Finske rezultatom 1:0 u 7. minuti. Strijelac je bio Nicolo Barella.

11' - Stopostotna šansa za BiH! Višća je izašao sam na Airapetyana nakon majstorskog pasa Pjanića, ali golman Armenije sjajno brani u situaciji jedan na jedan!

10' - Ušli smo u desetu minutu susreta. Još uvijek se Armenci dobro brane.

5' - Naša reprezentacija u prvih pet minuta meča ima terensku inicijativu, ali bez uzbuđenja pred golom gostiju. Armenija iz prvog napada dolazi do kornera. Šehić hvata loptu bez problema nakon ubačaja iz ugla.

1' - Susret je počeo. Sretno, Zmajevi!

20:44 - Prvi sa centra krenut će Zmajevi.

20:40 - A sada slijedi himna Bosne i Hercegovine.

20:39 - Slijedi intoniranje himni. Prvo ide himna Armenije.

20:38 - Džeki će sada biti uručeni pokloni za 100. nastup.

20:37 - Igrači izlaze na teren.

20:36 - Na tribinama se trenutno nalazi oko 9.000 gledatelja.

20:35 - Njegov kolega na suprotnoj strani Armen Gyulbudaghyants smatra da uloga favorita koju imaju Zmajevi ne mora ništa značiti.

"BiH je u prednosti jer igra kući ali u modernom nogometu ne pobjeđuje onaj ko je favorit nego onaj ko pravi manje grešaka", kazao je selektor Armenije.

20:34 - Selektor BiH Robert Prosinečki je uvjeren u pobjedu.

"Mi jesmo favoriti i to ćemo pokazati na terenu. Oni jesu dobri, ali vjerujem da ćemo mi biti bolji i da ćemo na kraju slaviti", kazao je Prosinečki.

20:34 - Na ovom susretu svoj 100. nastup u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine upisat će Edin Džeko.

20:33 - Pravdu na susretu će dijeliti Danac Jakob Kehlet, a asistirat će mu sunarodnjaci Lars Hummelgaard i Heine Sorensen. Četvrti sudija je Jens Maae, također iz Danske.

20:32 - Šansu u nastavku susreta u redovima gostiju će čekati: Meliksetyan, Avagyan, Khachaturov, Manucharyan, Avetisyan, Babayan, Barseghyan, Briassco, Edigaryan, Hambartsumyan, Ishkhanyan i Özbiliz.

20:32 - Na klupi BiH su: Kjosevski, Pirić, Kolašinac, Memišević, Duljević, Cimirot, Gojak, Šunjić, Koljić, Kodro i Milošević.

20:32 - Sastav Armenije: Airapetyan, Hovhannisyan, Haroyan, Calisir, Grigoryan, Mkrtchyan, Mkrtchyan, Adamyan, Mkhitaryan, Ghazaryan i Karapetyan.

20:31 - Za Bosnu i Hercegovinu večeras igraju: Šehić, Todorović, Bičakčić, Zukanović, Čivić, Bešić, Krunić, Pjanić, Višća, Zakarić i Džeko.

20:30 - U prvom kolu u našoj grupi u istom terminu igraju Italija - Finska i Lihtenštajn - Grčka.

20:29 - Uz našu selekciju i Armeniju u kvalifikacionoj grupi J se nalaze i selekcije Italije, Grčke, Finske i Lihtenštajna.

20:28 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine između Bosne i Hercegovine i Armenije. Susret se igra na stadionu Grbavica u Sarajevu, a počinje u 20:45 sati.