3. kolo
74

Tok utakmice / Kvalifikacije za Euro: Finska - BiH 2:0

Piše: E. B.
Foto: H. B./Klix.ba
Foto: H. B./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine gostovala kod Finske u Tampereu. Tekstualni prijenos s fotografijama i video klipovima s utakmice na stadionu Ratina mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
- kraj utakmice. Finska je sasvim zasluženo slavila rezultatom 2:0. Naši reprezentativci su odigrali najlošiju utakmicu pod vodstvom Roberta Prosinečkog. Bezidejno, jalovo i sramotno izdanje Zmajeva koji će priliku za popravni imati u utorak u Italiji.

89' - U samom finišu meča naši reprezentativci kampiraju pred golom Finske. Imali smo nekoliko kornera, ali Hradecky i dalje nema potrebe za intervencijama.

86' - Višća je tražio korner od arbitra, a dobio je samo žuti karton od Poljaka.

84' - Finci vrše posljednju izmjenu. Skrabb napušta igru, a Schuller ulazi.

79' - Gojak je zamijenio Bešića.

77' - Kakvu su sada šansu imali Zmajevi! Ćivić je centrirao sa lijeve strane, Džeko je šutirao glavom iz peterca, ali je promašio čitav gol!

70' - Prosinečki pravi prvu izmjenu. Bajić je zamijenio danas veoma lošeg Duljevića.

68' - Finci su postigli i drugi pogodak. Iskoristili su to što su naši igrači krenuli u napad i nakon kontre Pukki je postigao drugi pogodak.

66' - Naši reprezentativci su sada krenuli mnogo ofanzivnije kako bi stigli barem do izjednačenja. Lopta je stalno pred golom Finaca, ali odbrana domaće ekipe je za sada sigurna.

63' - Nova izmjena u redovima Finske. Forsell izlazi, ulazi Lappalainen.

56' - Finci su poveli rezultatom 1:0. Teemu Pukki je uzeo loptu na centru igrališta, prošetao se kroz odbranu Zmajeva i matirao Šehića za 1:0.

53' - Ovaj promašaj je mogao biti kažnjen na drugoj strani, kada se zatresla stativa našeg gola.

51' - Duljević je promašio još jednu veliku šansu! Višća je odigrao povratnu loptu na desetak metara, Duljević je gađao donji desni ugao gol Finske, ali nije bio precizan.

49' - Sarić je dobio žuti karton.

46' - Drugo poluvrijeme je počelo. Zmajevi kreću po pogodak.

  • kraj prvog poluvremena. U prvih 45 minuta vidjeli smo blijedo izdanje Zmajeva koji nisu uspjeli uputiti nijedan šut u okvir gola domaće ekipe. Selektor Prosinečki će imati mnogo toga reći našim igračima u svlačionici.

45' - U toku je posljednja minuta susreta. Zmajevi su izveli tri vezana kornera, ali bez opasnosti po Hradeckog.

37' - Finski selektor vrši prvu prinudnu izmjenu. Desni bek Granlund izlazi zbog povrede, a Raitala ulazi.

27' - Zmajevi su sada imali priliku promijeniti rezultat, ali je Duljević šutirao izuzetno loše sa desetak metara. Lopta je otišla daleko pored gola.

20' - U prvih dvadeset minuta nismo vidjeli apsolutno ništa ni od jedne, ni od druge reprezentacije. Igra se nepovezano, većinom na sredini terena. Finci su izveli dva kornera, ali bez ikakvog uspjeha.

15' - Bešić je na centru oštro faulirao Kamaru. Arbitar Stefanski mu je progledao kroz prste, ali ga je upozorio da je sljedeći prekršaj žuti karton.

7' - Na početku susreta klasično ispitivanje snaga, a prvu polupriliku imali su Finci kada je nakon greške Ćivića Pukki šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Šehić sigurno hvata loptu.

1' - Susret u Tampereu je počeo. Prvi sa centra su krenuli domaći igrači. Sretno, Zmajevi!

17:57 - I u dalekom Tampereu se sa tribina čuje "Jedna si jedina" tokom intoniranja himne Bosne i Hercegovine.

17:45 - Susret u Tampereu sude Poljaci. Daniel Stefanski je glavni arbitar, a pomagat će mu Konrad Sapela i Dawid Igor Golis. Četvrti sudija je također Poljak Krzysztof Jakubik.

17:40 - Finska je poznata kao izuzetno defanzivno odgovorna reprezentacija. Finci nisu primili pogodak u sedam posljednjih utakmica na svom terenu, a posljednji poraz kući su doživjeli prije dvije godine. u tom periodu zabilježili su sedam pobjeda i dva remija.

17:35 - Robert Prosinečki je napravio dvije prinudne izmjene u odnosu na susret protiv Grčke s obzirom na suspenziju Pjanića i povredu Kolašinca, te će BiH igrati u sastavu: Šehić, Ćivić, Zukanović, Šunjić, Bičakčić, Cimirot, Bešić, Sarić, Duljević, Džeko i Višća.

Sastav Finske je sljedeći: Hradecky, Granlund, Toivio, Arajuuri, Uronen, Skrabb, Sparv, Kamara, Forsell, Lod i Pukki.

17:34 - Zmajevi će na stadionu imati i podršku naših navijača koji u dobroj atmosferi dočekuju susret.

17:33 - Zmajevi su u prvom kolu savladali Armeniju rezultatom 2:1 na Grbavici, dok su u drugom kolu na Bilinom Polju remizirali sa Grčkom rezultatom 2:2.

17:32 - Na tabeli grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo vodi Italija sa šest bodova, Grčka i BiH imaju po četiri, Finska ima tri, dok su Armenija i Lihtenštajn bez bodova.

17:31 - Uz našu selekciju i Finsku, u kvalifikacionoj grupi J se nalaze i selekcije Italije, Armenije, Grčke i Lihtenštajna.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine između Finske i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu Ratina u Tampereu, a počinje u 18:00 sati.