Mnogima zatvorena vrata
85

Ko će popuniti preostala mjesta u Superligi: Čeka se pristanak tri velikana

H. H.
U Superligi će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi (Foto: Twitter)
U Superligi će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi (Foto: Twitter)
Nakon što je 12 najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo formiranje Superlige očekuje se da će im se nova tri kluba pridružiti prije starta sezone, koja će početi u augustu.
Prema pisanju španskog lista Marca, čeka se pristanak njemačkih velikana Bayerna i Borussije Dortmund te francuskog PSG-a, koji bi uz pomenutih 12 klubova bili utemeljitelji ovog takmičenja.

"Najbolji klubovi. Najbolji igrači. Svake sedmice", slogan je novog takmičenja koje podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura kao potporu svojim planovima.

U ovom zatvorenom takmičenju sigurno neće biti mjesta za bivše evropske prvake poput Benfice, Porta, Ajaxa, PSV-a, Feyenoorda ili Celtica.

Istočnoevropskim timovima pogotovo će biti zatvorena vrata, uključujući evropske prvake poput Steaue ili Crvene zvezde, a ni klubovi s velikom historijom poput Rome, Lazija, Seviile ili Marseillea nisu dobili pozivnice.

Zasada nije objašnjeno na koji način će preostalih pet klubova izboriti plasman u Superligu i nije poznato da li bi se ti klubovi mijenjali svake godine i da li bi mogli ostati u takmičenju bez obzira na rezultat.

Prva sezona Superlige bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika.

Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

Facebook