Veliki pritisci
86

Katarani dali odgovor na pitanje kako će hladiti stadione tokom Svjetskog prvenstva

F. Z.
Al Janoub stadion (Foto: AFP)
Al Janoub stadion (Foto: AFP)
Al Janoub stadion je jedan od prvih koji je završen i spreman za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Kataru.

Najveću zabrinutost uoči prvenstva u Kataru izaziva visina temperatura u ovoj državi. Temperature mogu dostići i 43 stepena celzija u junu te je zbog toga prvenstvo prebačeno za decembar kada je u ovoj azijskoj državi zima.

Ipak, zima u Kataru je relativan pojam s obzirom na to da temperature u decembru mogu dostići i 30 stepeni. Kako bi se izborili s vrućinom, stadioni će biti opremljeni vrhunskom opremom za hlađenje. To je izazvalo zabrinutost organizacija koje se brinu za ekologiju i zaštitu prirode.

"Možete vidjeti koliki je ovaj stadion. Mi ne hladimo ni jednu desetinu ovog stadiona. Hladimo samo dva metra gdje su navijači i tri metra gdje se igra. Ono što mi radimo jeste uvlačenje vrelog zraka koji se nalazi unutar stadiona i oko stadiona, zrak potom ohladimo i ponovo ga pustimo. Ova se tehnika zove recirkulacija", rekao je profesor Saud Abdul Ghani, profesor na Katarskom univerzitetu.

Ova tehnologija se koristi u mnogim područjima od ribolova do uzgoja i smatra se jednim od ekološki najprihvatljivijih načina za hlađenje zraka. Ovaj proces smanjuje ispuštanje otpadnih voda i koristi postojeći vrući zrak kako bi napajao proces hlađenja, naveo je profesor Ghani.