Kritike zemljacima
11

Ibrahimović: Neki u Švedskoj ne mogu prihvatiti da je Ibrahimović Šveđanin

Klix.ba
Zlatan Ibrahimović (Foto: EPA-EFE)
Zlatan Ibrahimović (Foto: EPA-EFE)
Zlatan Ibrahimović sasvim iskreno je kritikovao švedske medije za koje je rekao da stvaraju atmosferu tihog rasizma i da on zbog svog prezimena, bez obzira što je Šveđanin, nema iste mogućnosti kao drugi građani ove države.

Najbolji strijelac u historiji reprezentacije Švedske smatra da on zbog svog prezimena nema iste mogućnosti kao neki tipični Šveđani.

"Mogućnosti koje imaju neki Svensson ili neki Anderson ne može imati i Ibrahimović. I ne samo ja, nego bilo ko drugi ko je drugačijeg porijekla. Nikada nisam imao mogućnosti kao drugi Šveđani, morao sam ih zaštitit i uzeti", kazao je Ibrahimović.

On je nakon toga otvoreno kritikovao švedske medije za koje je rekao da stvaraju atmosferu tihog rasizma, nakon čega je istakao da on predstavlja novu generaciju Šveđana i da voli sebe i to što on jeste - Šveđanin.

"U medijima vlada tihi rasizam, oni jednostavno ne mogu prihvatiti da sam ja Ibrahimović, a s druge strane, ja volim sebe i to što jesam. Ja sam Ibrahimović i Šveđanin sam. Ja sam novi Šveđanin. Ja sam nova Švedska. To je to", rekao je u svom stilu Zlatan Ibrahimović.

Ibrahimović se od reprezentacije Švedske oprostio 2016. godine nakon Evropskog prvenstva u Francuskoj, a pominjalo se da bi dres reprezentacije mogao obući opet na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, međutim od toga nije bilo ništa.

Švedska je na kraju odigrala sjajan Mundijal te su uspjeli doći do četvrtfinala, a što se tiče Ibrahimovića, on bi se u narednim danima mogao vratiti u Evropu s obzirom na to da je veoma blizu dogovora s Milanom.

Ibrahimović je u redovima Milana proveo dvije sezone te je postigao 56 golova u 85 utakmica u svim takmičenjima, a osvojio je titulu prvaka Italije 2011. godine. Prodat je PSG-u tokom ljeta 2012. godine, ali je priznao da nije želio otići sa San Sira.