Pranje novca
14

Iaquinta u centru skandala u Italiji, zbog veze s mafijom prijeti mu šest godina zatvora

Klix.ba
Vincenzo Iaquinta (Foto: EPA-EFE)
Vincenzo Iaquinta (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji napadač Juventusa i reprezentacije Italije Vincenzo Iaquinta zbog pomaganja talijanskoj mafiji mogao bi biti osuđen na šest godina zatvora, javljaju mediji s Apenina.

Gazzetta dello Sport piše da je Iaquinta jedan od 147 ljudi koji su uhapšeni zbog sumnje da su pomagali kalabrijskoj mafiji "Ndrangheta", a navodno bi njegov otac Giuseppe mogao dobiti čak 19 godina zatvora.

Prema prvim informacijama, Iaquinta je učestvovao u falsifikovanju faktura, pranju i iznudi novca, a sve to uz podršku jedne od četiri glavne kriminalne organizacije u Italiji koja je smještena u Kalabriji, mjestu odakle je i sam Iaquinta.

Članovi ove kriminalne organizacije također su ilegalno dobijali poslove za rekonstrukciju srušenih objekata u regiji Emilia-Romagna, koja je 2012. uništena u velikom zemljotresu.

Iaquinta je u svojoj izuzetno bogatoj karijeri igrao za Padovu, Udinese, Cesenu i Juventus, a 2013. u posljednjoj sezoni osvojio je titulu prvaka sa Starom damom. Za reprezentaciju Italije odigrao je 40 utakmica, postigao je šest pogodaka i 2006. godine bio je prvak svijeta.