Liga prvaka
38

Dinamu srušeni snovi: Vodili protiv Cityja pa ostali bez evropskog proljeća

N. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja pobijedili su na Maksimiru u okviru posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka ekipu Dinama rezultatom 4:1 i tako zagrebačku ekipu ostavili bez Evrope.
Naime, Dinamu na ruku nije išao ni rezultat iz Ukrajine gdje je Atalanta slavila rezultatom 3:0 protiv Shakhtara i tako preuzela drugo mjesto na tabeli koje vodi u nokaut fazu. S druge strane, Shakhtar će takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi.

Modre je u vodstvo doveo Olmo u desetoj, a Gabriel Jesus je izjednačio u 34. minuti. Samo devet minuta u nastavku bilo je dovoljno sjajnom Gabrielu Jesusu da zaokruži hat-trick, a konačnih 1:4 postavio je Foden šest minuta prije kraja meča.

Tabela:

TOK UTAKMICE:

90' - Gotova je utakmica u Zagrebu. Na kraju je City ostvario sigurnu pobjedu rezultatom 4:1.

80' - Čini se da je sada sve gotovo za Dinamo. Atalanta je golom Pašalića udvostručila prednost protiv Shakhtara i sada je potrebno pravo čudo da italijanska ekipa prokocka prolazak u nokaut fazu.

66' - Promjena rezultata u Ukrajini. Castagne je doveo Atalantu u vodstvo 1:0 protiv Shakhtara. Trenutno Atalanta i City idu u nokaut fazu Lige prvaka, Shakhtar u Evropsku ligu, a Dinamo ispada iz Evrope.

64' - Nova šansa za City. Benjamin Mendy je zavrnuo centaršut. Gabriel Jesus je uspio udariti loptu glavom, ali je otišla malo iznad prečke. Lopta je otišla u gol-aut.

57' - Sijeva pred golom Dinama. Joao Cancelo je pucao s ivice šesnaesterca, ali je lopta prošla malo iznad prečke. Malo je falilo da se upiše u listu strijelaca.

54' - GOOOOL. Novi gol Gabriela Jesusa za uvjerljivo vodstvo Cityja. Benjamin Mendy je nabacio u šesnaesterac, a loptu je dočekao Jesus i zabio uz desnu stativu.

50' - GOOOOL. Manchester City u potpunosti preokreće rezultat. Nevjerovatnu solo akciju je potegao Gabriel Jesus i završio s udarcem unutar šesnaesterca. Poslao je loptu u desnu stranu gola i promijenio rezultat na 1:2. Dominik Livaković je bio bespomoćan.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zagrebu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Dinamo je poveo na startu utakmice preko Olma, ali je ipak Jesus uspio izjednačiti. Modrima na ruku ide i rezultat iz Ukrajine budući da nema pogodaka na meču između Shakhtara i Atalante i potreban im je samo jedan pogodak za historijski plasman u osminu finala Lige prvaka.

34' - GOOOOL! City je izjednačio. Gabriel Jesus je savršeno glavom naciljao uz lijevu stativu i savladao golmana. Ostao je sam nakon centaršuta i samo se naklonio da postigne pogodak.

29' - Velika šansa za Dinamo. Dani Olmo se doveo u dobru šansu i pucao na gol, ali je malo previsoko i promašio je prečku za dlaku. Dvije minute kasnije ponovo prijete domaći, ali se Claudio Bravo bacio da odbrani šut glavom uz lijevu stativu. Šut je uputio Mislav Oršić s otprilike 11 metara, ali je Bravo fantastično intervenisao.

20' - City je nakon vodstva Dinama preuzeo kontrolu utakmice i imaju dosta veći posjed lopte, a jedinu priliku imao je preko Ilkaya Gundogana, koji je odapeo projektil u lijevu stranu gola, ali je golman fantastično odbranio.

10' - GOOOOL! Vodi Dinamo odmah na startu utakmice. Dani Olmo je pokazao da se dobro snalazi unutar šestnaesterca kada je ispratio sjajnu loptu i uputio udarac isprve koji je završio u desnim rašljama. Damian Kadzior je asistirao za gol.

1' - Počela je utakmica u Zagrebu.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Treneri Nenad Bjelica i Pep Guardiola već su se odlučili za startne postave. Španac će na teren poslati izuzetno moćnu rezervnu postavu budući da su Građani već osigurali plasman u nokaut fazu, dok će za Modre od prve minute igrati reprezentativac Bosne i Hercegovine Amer Gojak.

Za Dinamo će igrati: Livaković, Moubandje, Dilaver, Ademi, Stojanović, Olmo, Moro, Gojak, Oršić, Petković i Kadzior.

Od prve minute za City će igrati: Bravo, Mendy, Otamendi, Garcia, Cancelo, Gundogan, Rodri, Foden, Bernardo Silva, Gabriel Jesus i Mahrez.

City se plasirao u nokaut fazu s prvog mjesta jer ima nedostižnih 11 bodova, dok se za drugo mjesto bore drugoplasirani Shakhtar (6 bodova), trećeplasirani Dinamo (5) i Atalanta (4).

Shakhtar će proći dalje ukoliko pobijedi Atalantu ili odigra neriješeno, a Dinamo ne trijumfuje. Zagrebački klub mora pobijediti City i očekivati da Shakhtar ne pobijedi Atalantu. Atalanta je u najtežoj situaciji. Mora pobijediti Shakhtar i očekivati da Dinamo ne pobijedi City. Inače, sve tri ekipe se bore i za utješno treće mjesto, koje vodi u Evropsku ligu, odnosno prezimljavanje u Evropi.

Podsjetimo, i susret između Shakhtara i Atalante počinje također u 18:55 sa