Liga nacija
63

Tok utakmice: BiH - Finska 3:2

K. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na stadionu Bilino Polje u Zenici igrao se se meč 4. kola Lige nacija između selekcija Bosne i Hercegovine i Finske, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti uživo tekstualni prijenos ovog susreta.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Zenici na Bilinom Polju selekciju Finske rezultatom 3.2, u okviru 4. kola B Lige nacija. Naš tim sada ima osam bodova i dva kola prije kraja na pragu je osvajanja prvog mjesta u grupi.

Rezultat i strijelci:

BiH - Finska 3:2 (Pjanić 5' pen., Džeko 29', 58' / Pukki 10', Kallman 18')

Kraj utakmice!

90+3' - Zmajevi pred izuzetno važnom pobjedom!

90' - Četvrti sudija je pokazao da će se igrati tri minute sudijske nadoknade.

90'- Naši igrači čuvaju stečenu prednost, ostalo je još nešto više od četiri-pet minuta.

86' - Džeko je pokušao glavom, ali je golman Finske to odbranio. Još samo četiri minute regularnog dijela, a nakon toga i sudijska nadoknada koja bi trebala iznositi četiri-pet minuta...

81' - Zmajevi još uvijek imaju vodstvo od 3:2, a treba reći i to da je selektor Finske bacio sve karte u napad i da će naš tim biti pod žestokim pritiskom u finišu meča. Naš selektor Petev više nema pravo na izmjenu...

76' - Velika šansa za Zmajeve! Džeko je došao u situaciju jedan na jedan s golmanom Finske nakon sjajnog driblinga, ali mu je na kraju protivnički čuvar mreže zaustavio pokušaj. Pjanić izlazi iz igre, na terenu je Gojak, a treba reći da je naš vezni igrač dobio velike ovacije publike u Zenici.

72' - Pokušao je sada Jensen, ali se Šehić lijepo bacio i odbranio njegov pokušaj. Kovačević je na terenu umjesto Ahmedhodžića.

70' - Dobra šansa za Zmajeve! Džeko je ostao sam, ali je šutirao ravno u golmana Finske!

64 - Velika šansa za Finsku! Niskanen je bio sam pred Šehićem, ali je šutirao pored gola.

63' - Dobar napad Finaca, ali je na kraju Kolašinac bio na pravom mjestu i otklonio opasnost!

60' - Na meču između Rumunije i Crne Gore rezultat je 3:0 za Crnogorce. Oni su u drugom poluvremenu došli do vodstva od 2:0, ubrzo nakon toga Rumunija je smanjila na 2:1, no VAR je poništio taj gol i nedugo poslije Crnogorci postižu i treći gol za veliko vodstvo.

BiH - Finska 3:2 (Džeko 58')

58'- Goooooooooooooooooool! Džeko pogađa za novo vodstvo Zmajeva protiv Finske! Sjajno je našao prostor, a onda precizno šutirao s nekih 16-17 metara i pogodio za vodstvo našeg tima. Zasluženo, ali do kraja treba i odbraniti ovo vodstvo!

57' - Pritisak naših igrača, a to je publika u Zenici gromoglasnim aplauzom pozdravila!

56' - Velika šansa za Finsku! Pukki je izašao sam ispred Šehića nakon greške Ahmedhodžića, ali je srećom po naš tim šutirao pored gola.

51' - Pjanić se dobro ubacio, ali nije najbolje driblao na kraju i izgubio je loptu u trenutku kada je možda mogao i šutirati prema golu Finske.

49' - Opasan napad Finaca, prvi u drugom poluvremenu, ali je Stevanović odlično reagovao.

48' - Osmi korner za naš tim u dosadašnjem toku utakmice! Nakon ubačaja Pjanića, lopta se odbila do Hadžiahmetovića koji je iz voleja lijevom nogom šutirao pored gola.

47' - Prvi opasan napad našeg tima, Pjanić je šutirao, ali je odbrana Finske to blokirala.

46' - Dvije izmjene u našem timu. Hadžiahmetović i Miličević na terenu. Izašli su Duljević i Prcić, dok su kod Finaca umjesto Väisänena i Nissilä na terenu Kamara i Ivanov.

Prvo poluvrijeme

45+2' - Imali smo dobru šansu, Menalo je šutirao, ali je FInska odbrana to blokirala, da bi nakon toga Prcić dobio žuti karton nakon prekršaja nad Pukkijem.

45+2' - Imat će naš tim još jedan korner, šesti u prvom poluvremenu.

45' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade, a naš tim će imati peti korner.

43' - Promjena rezultata u Rumuniji! Crna Gora vodi protiv Rumunije sa 1:0, a strijelac je Vojačić.

40' - Opet je malo pao tempo igre, što i ne čudi jer smo vidjeli čak četiri pogotka u prvom poluvremenu.

33' - Spektakularna utakmica u Zenici! Vidjeli smo četiri gola u prvom poluvremenu, što je nezapamćeno na Bilinom Polju.

BiH - Finska 22 (Džeko 29')

29'- Gooooooooooooool! Džeko pogađa za 2:2 u Zenici i to nakon VAR intervencije! Pjanić je poslao savršenu teledirigovanu loptu za našeg kapitena, a on rutinski pogađa za 2:2. Sudija je prvobitno svirao ofsajd, ali je nakon dodatnog pregleda utvrđeno da naš kapiten nije bio u ofsajdu i s tim u vezi rezultat je sada 2:2.

25' - Malo je pao tempo igre nakon što se igralo žestoko u prvih 20-ak minuta.

23' - Šansa za Zmajeve! Džeko je spustio do Menala, no njegov udarac je otišao pored okvira gola. Šteta, bila je ovo dobra situacija za poravnanje...

20' - Zvižduci za naše igrače iako smo imali bajno otvaranje utakmice....

BiH - Finska 1:2 (Källman)

18' - Gooooool! Källman pogađa za vodstvo Finske i veliki preokret u samo osam minuta... Hadžikadunić se jako loše postavio u odbrani, a napadač Finske to koristi, bježi mu i lagano matira Šehića. Nakon što je postigao prvi gol, Pukki je sada upisao asistenciju.

16' - Velika šansa za Zmajeve! Duljević je šutirao, ali sjajno brani golman Finske. Pokušao je lijevom nogom u dalji ugao, no zaustavio je to protivnički čuvar mreže.

BiH - Finska 1:1 (Pukki 10')

10' - Gooool! Finska dolazi do poravnanja, nakon akcije po desnoj strani sam u našem kaznenom prostoru je ostao Pukki te je nakon prizemnog ubačaja pogodio za 1:1.

8' - Dvije velike šanse za Zmajeve! Nakon kornera je jedan naš igrač šutirao malo pored gola, da bi nakon toga Džeko šutirao glavom, ali također malo pored gola.

8' - Nastavljaju se napadi našeg tima, sada je Stevanović ubacio, a udarac Krunića je blokiran i naš tim će imati novi korner.

6' - Gol koji će nam sigurno znatno olakšati ovu utakmicu, a kada već imamo veliku podršku s tribina, sjajno bi bilo kada bi ubrzo postigli i drugi gol.

BiH - Finska (Pjanić 5')

5' - Goooooooooooooool! Zmajevi vode protiv Finske, Pjanić je mirno pogodio iz penala! Sjajan početak meča!

3' - Penal za Zmajeve! Džeko je povučen, a sudija je bez razmišljanja pokazao na bijelu tačku. Žuti karton za Väisänena.

3' - Kao i u meču protiv Rumunije, žestok pritisak naših igrača na samom početku.

2' - Prvi pokušaj prema golu FInaca! Prcić je šutirao iz voleja s nekih 20-25 metara, ali lopta ide pored gola.

1' - Naši igrači zaista imaju veliku podršku s tribina.

1' - Počeo je meč u Zenici. S centra su krenuli naši igrači.

20:43- Sve je spremno za početak utakmice! Sjajna atmosfera u Zenici, sada je jasno da su Zmajevi u potpunosti vratili povjerenje navijača.

20:40 - Zenički stadion Bilino polje pun je gotovo do posljednjeg mjesta i reprezentacija BiH ima veliku podršku sa tribina na utakmici protiv Finske.

20:39 - Zmajevi će večeras igrati u plavoj opremi, dok su Finci u svojoj prepoznatljivoj bijeloj.

20:38 - Sve je spremno za meč u Zenici. Igrači će uskoro izaći na teren, zatim slijedi intoniranje himni, a onda i prvi sudijski zvižduk i početak utakmice.

20:32 - U drugom meču naše grupe sastaju se Rumunija i Crna Gora, a i taj susret se igra također u terminu od 20:45 sati.

20:30 - Glavni sudija duela će biti bugarski arbitar Georgi Kabakov, a pomagat će mu sunarodnjaci Martin Margaritov i Diyan Valkov. Četvrti sudija je Dragomir Draganov, također iz Bugarske, dok su u VAR sobi Ivaylo Stoyanov i Ivo Kolev.

20:20 - Izjave trenera prije utakmice:

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev uoči današnjeg meča protiv Finske istakao je da su tri boda najvažnija i da će tome podrediti igru.

"Siguran sam da će naši momci dati sve od sebe. Rezultat ne zavisi samo od veznog reda, tako da kolektivno moramo biti jako čvrsti i organizovani.

Selektor Finske Markku Kanerva uoči utakmice s Bosnom i Hercegovinom je kazao da su šanse za pobjedu obje ekipe 50:50, ali da imaju dobra sjećanja na mečeve u Zenici.

"U utakmici s Rumunima smo igrali dosta dobro, ali se moramo potruditi da postignemo golove. To nismo uspjeli u Bukureštu, ali imamo dobre uspomene iz Zenice kada smo postizali pogotke i nadam se da ćemo to uspjeti ponoviti. BiH je jako dobra, vodi na tabeli. Nisu izgubili nijednu utakmicu. Imaju jako dobre igrače i neće biti lako. Moramo se dobro pripremiti fizički i mentalno. Imat ćemo šansu da osvojimo bodove, još je otvorena igra", izjavio je Kanerva.

20:15 - Trenutna temperatura u Zenici je 23 stepena, a teren na stadionu Bilino Polje je u fantastičnom stanju, pa nema sumnje da igrači i jedne i druge ekipe imaju apsolutno sve preduslove da prikažu jednu kvalitetnu nogometnu predstavu.

20:10 - Očekuje se da stadion Bilino Polje večeras bude znatno više ispunjen nego u meču protiv Rumunije, a samim tim je i jasno da će naši igrači imati dodatni vjetar u leđa i nema sumnje da bi huk s tribina bio 12. igrač naših Zmajeva.

Dio južne tribine će biti zatvoren zbog incidenata i rasističkog vrijeđanja rumunskih navijača na prošlom susretu. Naime, kapacitet stadiona je smanjen za 1.500 mjesta.

20:00 - Trijumfom bi naša reprezentacija napravila veliki korak ka povratku u elitni rang Lige nacija.

Naša selekcija je u prošloj sezoni 2020/2021 Lige nacija ispala iz Lige A u drugi rang - Ligu B, a u slučaju pobjede bi došla na korak do osvajanja prvog mjesta u grupi B3 koje vodi u najviši rang za sezonu 2024/2025.

Zmajevi su lideri grupe sa 5 bodova i jasno je da sa sve tri pobjede u preostalim susretima protiv Finske i Crne Gore kod kuće, te u gostima kod Rumunije osvajaju prvo mjesto, no i u slučaju jednog kiksa bi se mogli vratiti u Ligu A.

U susretu prvog kola u Helsinkiju rezultat je glasio 1:1, te se izabranici Ivayla Peteva imaju pravo nadati pobjedi večeras.

19:45 - Poznati su sastavi za meč u Zenici:

Za BiH od prve minute igraju: Ibrahim Šehić, Miroslav Stevanović, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Sead Kolašinac, Luka Menalo, Miralem Pjanić, Sanjin Prcić, Rade Krunić, Haris Duljević i Edin Džeko.

Početni sastav Zmajeva za meč protiv Finske
Početni sastav Zmajeva za meč protiv Finske

Na klupi su: Vasilj, Ćetković, Ćivić, Miličević, Saničanin, Bešić, Prevljak, Cimirot, Gojak, Hadžiahmetović, Kovačević i Demirović.

Selektor Petev samim tim večerašnji meč počinje sa čak sedam ofanzivnih igrača, a "jedina" tri defanzivca u startnoj postavi su Ahmedhodžić, Hadžikadunić i Kolašinac. Vjerovatno će Menalo igrati bliže Džeki, a Krunić više u sredini. Očekuje se i ofanzivna igra Kolašinca i Stevanovića pa će s tim u vezi biti izuzetno zanimljivo vidjeti kako će izgledati ova ultraofanzivna ekipa.

Za Finsku igraju: Hradecky, Jensen, Väisänen, Tenho, Nissilä, Solsalo, Niskanen, Lingman, Schüller, Källman i Pukki.

Početni sastav Finske za meč protiv Bosne i Hercegovine
Početni sastav Finske za meč protiv Bosne i Hercegovine

Na klupi su: Joronen, Eriksson, Väisänen, Ivanov, Kamara, Taylor, Lod, Valakari, Alho, Uronen, Granlund i Pohjanpalo.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 4. kola UEFA-ine Lige nacija između selekcija Bosne i Hercegovine i Finske. Susret se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.