Oporavlja se od povrede
4

Begović za Klix.ba: Zmajeve ne smije ponijeti euforija, treba nam testova poput Španije

Piše: D. B.
Asmir Begović (Foto: EPA-EFE)
Asmir Begović (Foto: EPA-EFE)
Bh. reprezentativac Asmir Begović u procesu je oporavka od povrede palca zbog koje nije bio u kombinaciji za utakmicu Lige nacija protiv Austrije te prijateljski meč sa Španijom. S njim smo razgovarali o rehabilitaciji, posljednjim rezultatima Zmajeva, njegovom statusu u državnom timu, karijeri u Engleskoj i budućim planovima.

"Prolazim kroz program rehabilitacije, počeo sam raditi s loptom, ali povreda je komplikovana jer je na nezgodnom mjestu. Još ranije sam na zagrijavanju prije utakmice dobio udarac, prst je bio nateknut, igrao sam u nekoliko utakmica s bolovima i pokušavao to sanirati. Ali onda su se stvari na utakmici protiv Newcastlea pogoršale i ljekari su naredili mirovanje. Sada izgleda bolje, nadam se da ću biti u konkurenciji za utakmicu s Arsenalom", izjavio je Begović za portal Klix.ba.

Reprezentacija BiH je remijem s Austrijom u Beču osigurala prvo mjesto u grupi i plasman u elitni rang, a tu utakmicu je obilježio i veliki broj bh. navijača.

"Mislim da možemo biti zadovoljni kako su stvari izgledale u Beču. Uvijek je lijepo kad igraš pred toliko naših navijača, dobiješ poseban motiv, a naši momci su uz to odigrali jednu dobru, pametnu utakmicu, kontrolisali su protivnika i odigrali tačno onako kako je trebalo protiv takvog protivnika. Moramo biti prezadovoljni rezultatom, prvi smo, ušli smo u viši rang, to je najvažnije. Naravno, ne smijemo dozvoliti sebi da nas ponese euforija, moramo ostati čvrsto na zemlji, pred nama je još uvijek mnogo posla", dodao je on.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon remija 0:0 protiv Austrije u Ligi nacija te plasmana u elitni rang, Zmajeve je u Las Palmasu pobijedila Španija rezultatom 1:0. Naš golman smatra da su reprezentaciji BiH potrebne jake provjere.

"Što više utakmica protiv snažnih protivnika, to bolje. I ova utakmica je pokazala da nam trebaju takvi testovi, pogotovo u ovoj situaciji kada u Ligi nacija igraš protiv ekipa koje su sličnog ranga pa slika koju stvaraš za sebe ima drugačiji izgled nego protiv jakih ili čak puno slabijih ekipa", rekao je iskusni čuvar mreže.

On je bio u fokusu nakon što je izostavljen sa spiska reprezentativaca za utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije prije kojih zbog porodičnih obaveza nije nastupio ni protiv Crne Gore te Južne Koreje. Selektor Robert Prosinečki je tada rekao da ne voli igrače koji biraju utakmice, a Begović je to odlučno odbacio. Uslijedio je međusobni razgovor, Asmir je dobio poziv za Sjevernu Irsku i Tursku protiv koje je branio u drugom poluvremenu, potom su stigli pozivi za Austriju i Španiju, ali se nije mogao odazvati zbog povrede. Inače, radi se o jednom od najkorektnijih nogometaša, posebno prema novinarima koji prate državni tim.

"Što se mene tiče, ja nikada nisam imao nesuglasice s bilo kim. Svoj dio posla sam uvijek radio pošteno, poštovao hijerarhiju i tako je bilo i ovaj put. Ono što je meni zasmetalo je da se iz nekog razloga stvara pogrešna slika da ja biram utakmice, a to nikada nije bio slučaj. Svako ima pravo na mišljenje, ali istina se mora reći i poštovati. Ja poštujem odluke trenera, trudim se da poštujem saigrače i navijače i novinare, a kakvi će ti ljudi biti prema meni, to je već njihova stvar", kazao je Begović.

Prednost na golu Zmajeva zasad ima zaista sjajni Ibrahim Šehić, a popularni Bega kolege vidi kao zdravu konkurenciju. Na kraj reprezentativne karijere ne pomišlja.

"Besmisleno je uopće i pomisliti da postoje neke lične borbe između mene i bilo koga, barem sam siguran da je tako s moje strane. To su sve odlični momci, vrijedno rade, kao i svi mi. Ja vjerujem u sebe, vjerujem u svoj rad i mislim i vjerujem da je to najvažnije. Kroz godine igranja na najvišem nivou sam naučio da je najvažnije fokusirati se na sljedeći trening, sljedeću utakmicu i što bolji rad", istakao je golman Bournemoutha.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Prema njegovom mišljenju, Zmajevi mogu otići na Evropsko prvenstvo.

"Ja to govorim oduvijek, ali mi imamo dovoljno dobar tim da se možemo kvalifikovati na veliko takmičenje, pogotovo Evropsko prvenstvo. Naravno, imamo objektivnih nedostataka, ali svaki tim ih ima. Zato mislim da je sve osim plasmana na EP za nas neuspjeh", smatra Begović.

Bournemouth ima dva poraza u nizu, ali solidno stoji na tabeli, drži šesto mjesto odmah iza Arsenala. Zadovoljstvo je očigledno.

"Početak sezone je bio zaista izvrstan, odigrali smo neke sjajne utakmice. Vidi se to i kroz rezultate, ali i Eddie How je menadžer mjeseca, Callum Wilson je dobio poziv u reprezentaciju Engleske, a moram priznati da sam zadovoljan i svojom formom. Istina je da smo mi u ovom periodu napravili više nego što se od nas očekivalo i da nas čeka težak posao kako bismo ostali na istom nivou. U posljednje dvije utakmice smo poraženi, iako smo oba puta bili vrlo blizu pozitivnog rezultata. Sada nam slijedi težak period, devet utakmica u mjesec dana, ali cilj je nastaviti igrati kako smo igrali do sada i zadržati se u sredini tabele", riječi su našeg sagovornika.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

On je već dugo u Engleskoj, ali motiva mu ne nedostaje. Činjenica je da ima okršaje s nekim od najboljih ekipa svijeta.

"Ja sam ovdje već 15 godina i navikao sam ne samo na život ovdje, nego i na igranje na tom vrhunskom nivou. Ovo mi je već 11. sezona u sigurno najkompetitivnijoj ligi na svijetu. Napravio sam dosta, ali ne opterećujem se takvim stvarima, pokušavam uživati u svakom novom danu i svakoj novoj utakmici, a mislim da ih je još mnogo ispred mene. Ovo je vrlo zahtjevna liga, izvlači sve iz igrača i zato traži najbolje. Recimo, sada nam dolazi Arsenal, a onda u mjesec dana imamo devet utakmica, uključujući Manchester City, Liverpool, Chelsea i Manchester United. Mislim da teže od toga teško da može, ali isto tako ne može ni mnogo bolje od toga. Vrhunski protivnici znače i vrhunske utakmice na vrhunskom nivou, nemaju mnogi takvu priliku i zato uživam u igranju ovdje", iskren je bio Begović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pored klupskih obaveza, Begović ima posla i u svojoj Fondaciji Asmir Begović, kao i Akademiji Asmir Begović.

"Akademija radi punom parom i moram priznati da sam prezadovoljan ne samo organizacijom, nego prije svega načinom rada trenera i samih dječaka. Od prvog trenutka sam želio da fokus bude na kvalitetnom radu, a ne na broju djece i mislim da se to pokazalo kao pravi izbor. Kada je Fondacija u pitanju, trenutno pravimo planove za narednu godinu, ali najveća pažnja posvećena je izgradnji budućeg sportskog centra u Mostaru. Zahvaljujući Sportskom savezu Mostara našli smo zajednički jezik s gradskim vlastima i trenutno užurbano radimo na planiranju tog najvećeg i najvažnijeg projekta za budućnost Fondacije", završio je Begović.