Kvalifikacije za EP
25

Tok utakmice / Latvija - BiH 61:62

K. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je utakmicom u Rigi protiv Latvije otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2021. godine, a tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

40' - Kraj, pobijedili smo!! Svaka čast našim košarkašima!

40' - Pred pobjedom smo!

40' - Sjajni poeni Vrabca. Jedan poen razlike za naš tim, 10 sekundi je do kraja.

40' - Nevjerovatno, Rinalds Sirsnins pogađa dalekometni šut za tri poena i donosi prednost Latviji.

39' - Martins Meiers postiže nove poene, prednost našeg tima je sada dva poena.

38' - Prvi poeni za domaći tim, Martins Laksa pogađa šut za tri poena.

37' - Fenomenalna igra bh. košarkaša u odbrani, Latvija u posljednjoj dionici još uvijek nije postigla poen i naš tim ima prednost od sedam poena razlike.

37' - Adamović opet sjajno asistira, ovaj put za Vrabca, koji lijepo vara košarkaše Latvije i pogađa. Nakon toga, imao je i dodatno slobodno bacanje koje je pogodio. Sjajna igra našeg tima u posljednjoj dionici.

36' - Fenomenalna asistencija Adamovića za Atića, a bh. košarkaš pogađa i dovodi naš tim u vodstvo. Serija od 9:0 našeg tima u posljednjoj dionici.

36' - Do kraja meča je četiri i po minute.

35' - Još uvijek je 53:53, treba nam koncentracija u napadu u ovom trenutku.

34' - Aigars Skele je promašio šut za dva, naš tim ima napad u kojem može doći do prednosti. Serija promašaja na obje strane.

34' - Sulejmanović istrčao odličan kontranapad i sjajno pogodio za izjednačenje (53:53).

33' - Sulejmanović je odigrao odličnu odbranu i izborio novi napad za naš tim, ali Atić nažalost nije bio precizan.

32' - Atić postiže nove poene, samo dva poena prednosti za Latviju.

31' - Atić na drugoj strani postiže dva poena, a imat će i dodatno slobodno bacanje koje je pogodio.

31' - Prvi napad je imala Latvija, ali su domaći košarkaši izgubili loptu.

Treća četvrtina

30' -Pašalić u posljednjim sekundama postiže poene za naš tim i smanjuje vodstvo Latvije na sedam poena (53:46).

29' - Halilović postiže izuzetno važne poene za naš tim i vraća nas opet u igru, ali ipak, na drugoj strani je Artis Ate ostao sam na šutu za tri poena i bez većih problema pogodio.

27' - Arturs Kurucs postiže nove poene za domaći tim, rezultat je 50:42 za Latviju.

27' - Emir Sulejmanović pogađa za tri poena, nakon čega i Muhamed Pašalić postiže poene. Sedam poena razlike za domaće.

26' - Arturs Kurucs postiže nove poene, nakon čega je i Mareks Mejeris iskoristio jedan kontranapad domaćeg tima i povećao vodstvo na 48:36.

25' - Halilović postiže poene iz reketa, a nakon toga pravi novu sjajnu soloakciju i postiže nove poene. Osam poena bh. košarkaša, naš tim se vratio u igru.

24' - Prvi poeni za naš tim u drugom poluvremenu, Pašalić pogađa. Na drugoj strani Artis Ate je ostao sam na šutu za tri poena i bez većih problema opet pogodio. Ubjedljivo vodstvo domaćeg tima.

22' - Rinalds Sirsnins sada pogađa šut za tri poena iz nevjerovatno teške pozicije za prvo dvocifreno vodstvo domaćeg tima.

21' - Košarkaši Latvije odmah kažnjavaju naš promašaj, Martins Meiers pogađa za 38:30, nakon čega smo opet promašili.

21' - Počelo je drugo poluvrijeme, prvi napad je imao naš tim, ali nije uspio pogoditi.

Prvo poluvrijeme

Nakon prvih 20 minuta naš tim ima zaostatak od šest poena razlike (36:30).

20' - Arturs Kurucs postiže oba šuta s linije za slobodna bacanja (34:30), a onda i Martins Laksa također oba puta siguran.

19' - Odlični poeni Lazića sada koji pogađa šut za tri poena, ovo je njegov 10. poen u današnjem meču. Na drugoj strani Meiers je još jednom pogodio za dva.

17' - Serija od 9:0 Latvije, Martins Meiers opet postiže poene, nakon čega je naš tim brzo izgubio loptu.

17' - Veliki pad u igri naše reprezentacije, Halilović je promašio oba slobodna bacanja, a onda Mareks Mejeris postiže nove poene.

16' - Martins Meiers prekida crnu seriju domaće selekcije i pogađa šut za dva poena. Na drugoj strani naš tim nije pogodio, što je Martins Laksa kaznio i pogodio šut za tri poena. Jedan poen razlike za naš tim (27:26).

15' - Još jednom dobra igra našeg tima u odbrani, a nakon toga i Adamović pogađa šut za tri poena i donosi veliku prednost našem timu (27:21).

15' - Sjajan soloprodor Vrabca i novi poeni za naš tim, nakon čega je domaći selektor zatražio time-out. Serija našeg tima od 7:0 u drugoj četvrtini.

15' - Latvija još uvijek bez poena, a na drugoj strani Amar Alibegović je promašio oba slobodna bacanja.

14' - Latvija još bez poena u drugoj dionici. Atić postiže šut za tri poena i donosi vodstvo našem timu (22:21).

13' - Nakon dvije minute naš tim postiže prve pojede u drugoj četvrtini i smanjuje prednost domaćih. Pogodio je Halilović.

11' - Počela je druga četvrtina, nakon prvih 60 sekundi nema poena i Latvija još uvijek ima prednost od četiri poena razlike.

Prva četvrtina

10' - Sjajan pokušaj naših košarkaša sekundu prije kraja prve dionice, ali Stipanović nije imao sreće.

10' - Stipanović postiže prvi poen na ovom meču s linije za slobodna bacanja. Do kraja prve dionice ostalo je 50 sekundi.

9' - Janis Blums pogađa oba slobodna bacanja (19:14), a na drugoj strani pogađa Emir Sulejmanović. U sljedećem napadu Latvije, Artjoms Butjankovs je pogodio oba slobodna bacanja.

8' - Atić iz teške pozicije postiže nove poene, nakon čega je naš tim brzo došao do novog napada, no nismo uspjeli pogoditi. Do kraja prve četvrtine dvije minute.

7' - Lazić postiže poene pod prekršajem, ali nakon toga nije iskoristio dodatno slobodno bacanje. Na drugoj strani pogađa Klavs Cavars (17:12).

6' - Aigars Skele pogađa šut za tri poena, a na drugoj strani naš tim je odigrao lijep napad, no Miralem Halilović nije pogodio "alley oop". Iz kontranapada Aigars Skele postiže nove poene, 15:10 za Latviju.

5' - Atić pogađa šut za tri poena, nakon njega i Lazić, pa je rezultat nakon prvih pet minuta 10:10.

3' - Aleksandar Lazić postiže dva poena, no Martins Laksa odmah na drugoj strani pogađa šut za tri poena.

2' - Težak promašaj Atića. Na drugoj strani naš tim je odigrao odličnu odbranu, ali smo izgubili loptu što su Latvijci kaznili i postigli nove poene.

2' - Martins Meiers postiže prve poene za Latviju.

1' - Počeo je meč u Rigi. Halilović postiže prve poene za našu reprezentaciju (0:2).

18:27 - Sve je spremno za početak utakmice. Sretno BiH.

18:25 - U toku je intoniranje himni obje reprezentacije.

18:23 - Utakmica u Rigi počinje za nekih 10-ak minuta. Dvorana je već sada gotovo ispunjena, a mnogi navijači još uvijek ulaze.

18:15 - Izabranici Vedrana Bosnića nalaze se u grupi sa selekcijama Latvije, Grčke i Bugarske, a samo najlošija selekcija iz grupe neće izboriti plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Evropsko prvenstvo održat će se u četiri zemlje Evrope. Domaćini su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka. Utakmice će se igrati u Pragu, Tbilisiju, Kelnu i Milanu, dok će se završnica turnira igrati u Berlinu.


18:10 - "Najvažnije je da odigramo timski i da probamo zaustaviti njihovu brzu igru u tranzicijama. Ako u tome uspijemo i ako im ne dozvolimo veliki broj poena, možemo doći do pobjede. Protiv Grčke igramo u Mejdanu tako da očekujem da će u Latviji biti teže doći do pobjede. Dobra su reprezentacija, imaju novog selektora, ali je i njima to prva utakmica", istakao je Bosnić uoči utakmice.

18:07 - Selektor Bosnić je za utakmice s Latvijom i Grčkom pozvao sljedeće košarkaše: Ismet Sejfić, Andrija Stipanović, Filip Adamović, Miralem Halilović, Muhamed Pašalić, Kenan Kamenjaš, Edin Atić, Draško Knežević, Milan Milošević, Adin Vrabac, Aleksandar Lazić, Jure Zubac, Emir Sulejmanović, Sani Čampara, Amar Alibegović i Amar Gegić.

18:04 - Košarkaški savez BiH objavio je na svojoj službenoj stranici da će dvorana u Rigi biti ispunjena do posljednjeg mjesta i da su sve karte za ovaj meč još ranije rasprodate.

18:02 - Naša selekcija će u prvom FIBA-inom prozoru igrati protiv Latvije u Rigi danas, a tri dana kasnije očekuje nas utakmica na domaćem parketu protiv selekcije Grčke.

18:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine koja se igra između Latvije i BiH, a susret se igra u Rigi s početkom u 18:30 sati.