Prvo kolo
69

Tok utakmice / Kvalifikacije za SP u košarci: BiH - Rusija 81:76

Piše: K. H.
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 1. kolu grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini igrala protiv Rusije u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu i slavila rezultatom 81:76. Tekstualni prijenos ovog meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice. BiH je savladala Rusiju rezultatom 81:76 i tako na sjajan način otvorila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Musa s 18 postignutih poena, a upisao je još sedam skokova.

Podršku je imao Gordiću koji je ubacio 16 poena i Stipanoviću koji je dodao 13. Najbolji kod Rusa bio je kapiten Fridzon s 22 ubačena poena.

40' - Gegić je pogodio prvo slobodno bacanje, a nakon što je promašio drugo Lazić je napravio ofanzivni skok i osvojio nova slobodna bacanja za naš tim.

40' - Tri poena za Ruse postigao je Fridzon, do kraja je ostalo četiri sekunde. Gegić se nalazi na liniji za slobodna bacanja.

40' -Musa je pogodio jedno, a na drugoj strani Antonov pogađa oba slobodna bacanja. Do kraja je 19 sekundi, a naš tim ima prednost od pet poena razlike i veoma je blizu važne pobjede.

40' - Polovičan učinak Muse s linije za slobodna bacanja, lopta je zbog tehničog faula opet za naš tim i košarkaš Cedevite će opet na liniju za slobodna bacanja.

40' - Rusi su promašili još jedan napad, do kraja je ostalo 29 sekundi, a naša reprezentacija ima prednost od pet poena razlike.

39' - Brza "trojka" Rusa, nakon čega su odmah stigli do lopte i imaju napad. Do kraja je ostala jedna minuta i osam sekundi.

39' - Nova asistencija Gegića preko čitavog terena, Musa siguran na polaganju za prednost naše reprezentacije od osam poena razlike.

38' - Sjajna asistencija Gegića, Atić postiže dva poena.

37' - Musa je pogodio jedno slobodno bacanje, a na drugoj strani Hvostov pogađa za tri poena.

37' - Klimenko je promašio oba slobodna bacanja, ali Hvostov popravlja njegovu grešku i postiže dva poena. Naša reprezentacija trenutno vodi 71:65, a do kraja je ostalo dvije i po minute.

36' - Gegić krade loptu, Lazić pogađa za još veću prednost naše reprezentacije. Semafor trenutno pokazuje prednost od 71:62.

36' - Sjajna igra naših košarkaša. Ofanzivni skok Stipanovića i dva slobodna bacanja. Skenderija pjesmom nosi bh. igrače u posljednjim minutama meča. Rezultat je 69:62 za BiH.

35' - Musa siguran s linije za slobodna bacanja. Prednost naše ekipe 66:62.

34' - Serija promašaja i na jednoj i na drugoj strani. Milošević je promašio oba slobodna bacanja.

33' - Gordić je zbog tehničke greške morao napustiti igru i u finišu meča neće biti na raspolaganju selektoru Vujoševiću.

32' - Musa pogađa za dva poena, a onda sudije sviraju novu tehničku grešku. Fridzon je bio siguran s linije za slobodna bacanja.

31' - Novi poeni Nemanje Gordića na otvaranju posljednje dionice igre za prednost naših košarkaša od šest poena razlike. Rusi su iz drugog pokušaja na drugoj strani postigli tri poena i smanjili rezultat.

Treća četvrtina

30' - Milošević pogađa jedno slobodno bacanje, a na drugoj strani Rusi nisu uspjeli za četiri sekunde postići poene.

30' - Četiri sekunde do kraja, slobodna bacanja za Miloševića. Rezultat na semaforu pokazuje prednost naše reprezentacije od 59:56.

30' - Promašaj Muse nakon soloprodora. Do kraja je ostalo 26 sekundi i Rusi će imati posljednji napad u trećoj četvrtini.

29' - Faul u napadu nad Musom, trenutni rezultat je 58:55. Košarkaš Cedevite s linije za slobodna bacanja imao je polovičan skor.

28' - Novi poena Gordića nakon kontranapada za prednost naše reprezentacije od četiri poena razlike.

28' - Nova trojka Nemanje Gordića koji sada ima 12 poena za vodstvo BiH od 55:53.

27' - Konfuziju u odbrani reprezentacije BiH koristi Fridzon koji postiže tri poena, ali na drugoj strani Gordić je odmah vratio "tricu" (52:53).

26' - Kikanović odličan na niskom postu (49:50).

24' - Lijepa akcija Gordića i Stipanovića za novo poravnanje rezultata, a onda Zubkov na drugoj strani mirno postiže dva poena. Rezultat je 50:47 za Rusiju.

22' - Tehnička greška za Vujoševića, Fridzon pogađa s linije za slobodna bacanja, a nakon toga Rusi gube loptu. Atić na drugoj strani, odnosno Gordić postižu po dva poena. Rezultat je 42:42.

21' - Atić je pogodio za tri poena, ali je isteklo vrijeme za napad.

21' - Musa je promašio za tri poena u prvom napadu drugog poluvremena. Kulagin je na drugoj strani bio miran s linije za slobodna bacanja, a onda Klimenko pogađa slobodno bacanje i dovodi Rusiju u prednost od 41:38.

Poluvrijeme, BiH - Rusija 38:38. Najefikasniji igrači nakon prvih 20 minuta su Stipanović i Fridzon koji su postigli po devet poena.

Odlična igra naše reprezentacije u prvom poluvremenu s obzirom na to da su Rusi u Sarajevo stigli kao veliki favoriti.

20' - Milošević nije uspio pogoditi u posljednjem napadu naše reprezentacije.

20' - Stipanović siguran s linije za slobodna bacanja, 43 sekunde do poluvremena rezultat je 38:38.

19' - Osmi poen Muse, Rusi imaju prednost od 37:36

19' - Fridzon je promašio, a poenima Sulejmanovića naša reprezentacija stiže do poravnanja (35:35).

18 - Klimenko pogađa za dva poena, da bi na drugoj strani Stipanović polaže uz faul (33:35).

17' - Musa pogađa za tri poena i podiže dvoranu "Mirza Delibašić" na noge.

16' - Musa siguran s linije za slobodna bacanja, a na drugoj strani Hvostov pogađa za tri poena. Prije time-outa Klimenko je postigao još dva poena za Rusiju. (27:33).

15' - Fridzon s tri i Kulagin s dva poena donose preokret Rusiji (25:28)

14' - Fenomenalno dodavanje Kulagina, Valievu nije bilo teško smanjiti rezultat.

13' - Milošević postiže tri poena, naša reprezentacija ima prednost od četiri poena razlike.

12' - Kikanović se odlično snašao ispod koša Rusije i pogodio za dva poena (22:21).

11' - Rusi su izgubili loptu u prvom napadu druge četvrtine, a onda na drugoj strani Kikanović pravi faul u napadu.

Prva četvrtina

10' - Antonov i Kulagin poenima na kraju prve četvrtine preokrenuli rezultat. Nakon prvih deset minuta Rusija vodi 21:20.

9' - Fridzon je oba puta bio siguran s linije za slobodna bacanja. Na drugoj strani Gegić pogođa uz faul za prednost BiH od 20:16.

8' - Atić postiže prve poene, trenutni rezultat je 17:14 za BiH.

7' - Kulagin je poravnao rezultat na 11:11 da bi na drugoj strani Gordić nakon soloprodora pogodio za 13:11

5' - Mihail Kulagin pogađa za tri poena, Stipanović na drugoj strani vraća prednost BiH. (11:9)

4' - Stipanović pogađa za dva poena, a onda Vrabac trojkom te nakon toga zakucavanjem iz kontranapada donosi prednost našoj reprezentaciji od 9:6.

3' - Džanan Musa postiže prve poene za reprezentaciju BiH, a na drugoj strani Fridzon vraća četiri poena razlike za Rusiju. (2:6)

2' - Fridzon siguran s poludistance, Rusija vodi 4:0

1' - Rusi postižu prve poene. Klimenko je zakucao za vodstvo gostiju.

Utakmica je počela. Sretno našim igračima!

18:43 - Intonirane su himne obje reprezentacije i sve je spremno za početak meča.

18:40 - U toku je intoniranje himni.

18:35 - Dvorana "Mirza Delibašić" se još uvijek puni, a do početka meča ostalo je još desetak minuta.

18:31 - U drugom meču naše grupe od 20:30 sati igraju Belgija i Francuska. Naredni meč naša reprezentacija igra protiv Francuske u gostima (27. novembar), zatim u narednoj godini igramo preostala četiri meča kvalifikacija.

18:29 - "U situaciji kad Rusima nedostaju određeni igrači, stvara se atmosfera da je to prilika za BiH. Mi ćemo se boriti, ali imam utisak da od tri drveta ne vidimo šumu. Smeta mi stvaranje nerealnog optimizma. Uvijek sam bio radan i skeptik. U vremenu koje imamo na raspolaganju za pripremu utakmice, ta skeptičnost se povećava", kazao je Vujošević na konferenciji za medije.

18:25 - Sudijsku trojku na današnjem meču čine Saverio Lanzarini (Italija), Gentian Cici (Albanija) i Ciprian Stoica (Rumunija)

18:23 - Protiv Rusije smo posljednji put igrali prošle godine u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine i oba puta smo poraženi, a ukupno smo odigrali pet mečeva i u svih pet smo doživjeli poraz.

18:20 - Za Rusiju igraju: Sergej Karasev, Jevgenij Baburin, Vitali Fridzon, Semen Antonov, Andrej Zubkov, Dmitri Hvostov, Vladislav Truškin, Stanislav Ilnicki, Dimitrij Kulagin, Mihail Kulagin, Evgeni Valiev, Artem Klimenko. Na spisku Rusije nema najboljeg njihovog igrača Alekseja Šveda koji nastupa za ruski Khimki.

18:18 - Za meču protiv Rusije u rosteru našeg tima su Markus Lončar, Edin Atić, Andrija Stipanović, Adin Vrabac, Milan Milošević, Amar Gegić, Nemanja Gordić, Elmedin Kikanović, Džanan Musa, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić i Emir Sulejmanović.

18:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Kini. Našu reprezentacija u prvom kolu očekuje susret protiv Rusije, a meč se igra u dvorani "Mirza Delibašić" s početkom u 18:45.