Kvalifikacije za EP
928

Košarkašice BiH razbile Švicarsku u Sarajevu, ponovo dominirale Jones i Gajić

N. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ženska košarkaška reprezentacija BiH pobijedila u Sarajevu u okviru drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Švicarske s uvjerljivih 80:61 i tako potvrdila nedavni senzacionalni trijumf ostvaren u Rusiji.
Bh. košarkašice su sjajno otvorile meč u prepunoj Maloj dvorani Skenderije, u kojoj nije bilo mjesta za brojne navijače koji su željeli uživo gledati izabranice Gorana Loje.

Već nakon prve četvrtine naše košarkašice su imale deset poena prednosti, a ta prednost narasla je na +19 do odlaska na odmor.

U drugom poluvremenu BiH je zaigrala malo opuštenije u odbrani pa su švicarske košarkašice uspjele držati ritam. Ipak, velikog opuštanja nije bilo i na kraju su naše košarkašice slavile uvjerljivu pobjedu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Najbolja u BiH ponovo je bila sjajna Jonquel Jones s double-double učinkom od 25 poena i 16 skokova. Kao po običaju, ništa lošija nije bila ni Marica Gajić, koja je večeras ubacila 18 poena i dodala sjajnih 17 skokova. Kod Švicarske najbolje je bila Alexia Rol sa 17 poena.

BiH je prva na tabeli grupe C s dvije pobjede iz prve dvije odigrane utakmice, ispred Rusije i Švicarske koje su na omjeru 1-1. Četvrta je Estonija koja nema pobjede. Kvalifikacije za Euro 2021 se nastavljaju tek za godinu kada BiH dočekuje Estoniju i Rusiju.