Uložili milione
4

Italijanski Virtus zbog obustave prvenstva ostao bez titule koju čeka punih 19 godina

K. H.
Aleksandar Đorđević (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Đorđević (Foto: EPA-EFE)
Košarkaški klub Virtus iz Bologne jedan je od najvećih gubitnika pandemije koronavirusa u sportskom smislu jer su zbog obustave prvenstva ostali bez titule koju čekaju punih 19 godina.

Ovaj klub prije početka sezone uložio je milione eura kako bi napravio respektabilan tim za italijansko prvenstvo, ali i takmičenje u Evropi, a između ostalih u klub su pored trenera Aleksandra Đorđevića stigli Miloš Teodosić, Kyle Weems, Vincent Hunter i Julian Gamble.

Nakon nepotpunog 22. kola Virtus je bio prvi na tabeli sa 18 pobjeda, dvije više od Sassarija koji je ostao na drugom mjestu i četiri pobjede više od Brescije i Olimpije koji su na diobi trećeg mjesta.

Kako u Italiji nema naznaka kada će borba protiv koronavirusa biti u završenoj fazi, Košarkaški savez Italije odlučio je prekinuti prvenstvo i završiti ovu sezonu, bez da se proglasi prvak i klubovi koji su ispali iz lige.

Tako je Virtus jedan od najvećih sportskih gubitnika širenja ove zaraze, ali su bez obzira na to istakli da je zdravlje najbitnije i da se oni osjećaju kao moralni pobjednici.

"Ljekari i medicinski radnici zaslužuju naslov prvaka. Mi s druge strane osjećamo da smo najbolji u ligi te se smatramo moralnim pobjednicima, a kada bude moguće proslavit ćemo ovaj naslov s našim navijačima", poručili su iz kluba.

Virtus nije bio prvak Italije od 2001. godine i na naslov prvaka čekaju punih 19 godina, a ove sezone uložili su velika sredstva da se domognu prvog mjesta i tako prekinu višegodišnji niz bez titule prvaka.

Italija je ukupno do sada registrovala 143.626 osoba zaraženih koronavirusom. Prema podacima Civilne zaštite Italije, u posljednja 24 sata preminulo je 610 ljudi, a oporavilo se 1.979.