FFC 29 u Ljubljani
202

Poturak za Klix.ba: Motivisan sam da oduzmem pojas Brestovcu, najbitnije mi je što nosim zastavu BiH

Piše: D. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Najbolji bh. K-1 borac Dževad "BH Machine" Poturak će 22. aprila učestvovati na FFC eventu u Ljubljani, gdje će se boriti protiv prvaka u teškoj kategoriji, hrvatskog borca Mladena "The Scorpion Sting" Brestovca. Ekipa portala Klix.ba je u ringu posjetila Poturka, koji je govorio o svojim pripremama, nadolazećoj borbi, dosadašnjoj i budućoj karijeri.

Poturak veći dio priprema obavlja u gymu koji je izgradio na svom posjedu u Sarajevu. Po svoje značajne uspjehe je uvijek išao iz glavnog grada BiH.

"Nakon povratka s K-1 grand prixa sam odlučio na svom posjedu napraviti ovaj gym, koji nije velik, ali je veoma učinkovit. Imam grupe s kojima radim, dosta djece, mladih, uživam reputaciju najboljeg borca BiH. Mislim da niko nije predstavljao ovu zemlju kao ja, obišao sam sve kontinente. Odradio sam 83 profi borbe, imam 53 pobjede od čega 31 nokaut, 24 poraza, četiri neriješena te dva nevažeća meča. U ta 24 poraza je bilo barem 12 'teških pljački' na moju štetu, ali sport je takav", izjavio je Poturak za portal Klix.ba.

Trenutno je u završnoj fazi priprema, a s povredama srećom nema problema.

"Potpuno sam zdrav, nemam nikakvih povreda, radim maksimalno. Ovog puta su me povrede zaobišle. Dnevno treniram dva puta, odnosno šest sati. U to ulazi sve, fizička sprema, kondicija, tehnika, taktika, masaže, kompletan suplementacijski proces. Treninzi su jako kvalitetni", rekao je naš borac.

Respektuje protivnika, ali želi donijeti pojas u BiH

Njegov protivnik na FFC-u 29 u Ljubljani će biti FFC-ov prvak u teškoj kategoriji, hrvatski borac Mladen "The Scorpion Sting" Brestovac. Dževad mu namjerava oduzeti pojas.

"Motivisan sam i sretan što sam u kombinaciji za ovakav meč, koji će biti težak i važan za mene, a mislim važan i za ljude koji vole ovaj sport u BiH. Protivnik je jako dobar, poznat u ovom sportu. Vjerujem da će meč biti jako interesantan, maksimalno sam 'zagrijan' da mu oduzmem titulu i dat ću sve od sebe da 22. aprila donesem pojas u BiH", kazao je Poturak.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ovo će biti prvi direktan okršaj Poturka i Brestovca, ali se oni ipak vrlo dobro poznaju. Dževad očekuje zanimljiv meč, a najavio je da će biti odlično spreman.

"Nikad ranije nismo imali okršaj, ovo će biti prvi put, mada smo od 2006. godine zajedno na turnirima širom svijeta. Mladen je dobar čovjek, izuzetan sportista, ima respektabilnu karijeru, tako da će ovo biti zanimljiv meč. Sigurno je da obojica imamo veliku želju za pobjedom. Nadam se da će treninzi uroditi plodom te da ću se u Sarajevo vratiti s pojasom. Borim se u teškoj kategoriji, cijeli život sam u njoj, a nedavno sam imao 'izlet' u malo lakšu kategoriju, međutim, naša hrana je dobra, ne da mi se skidati kilograme. Borit ću se s najvećim i najtežim, kako sam radio i cijelu karijeru. Nisam motivisan za neke poruke protivniku, dolazim maksimalno spreman i to očekujem i od druge strane", riječi su našeg sagovornika.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

O FFC organizaciji je imao samo riječi hvale te je najavio novi event u Sarajevu.

"FFC je trenutno jedna od najboljih organizacija, mislim da može parirati Gloryju. To su naši susjedi, sve najljepše o njima, hvala Bogu što su blizu, možemo komunicirati s njima i imati saradnju. Jednom smo zajedno napravili event u Sarajevu, trebalo bi i ove godine biti nešto", dodao je Poturak.

Cilj je vratiti izgubljeni pojas, ne razmišlja o povlačenju

Poturak je u martu prošle godine izgubio titulu svjetskog prvaka po WAKO verziji od Poljaka Michala Turynskog. Za portal Klix.ba je otkrio da će revanš biti održan ove godine te da namjerava vratiti svoj pojas. Dodao je da o povlačenju ne razmišlja iako ima 39 godina.

"Moj život je sport, treniram od devete godine, to je 30 godina karijere. To je ritam iz kojeg ne želim izaći dok god uživam u svom trenažnom procesu, nema potrebe za tim. Dobijam ja raznih savjeta, imam osjećaj da se neki previše brinu o tome kako ću ja i šta ću. Trebaju se opustiti, uživati i raditi ono što vole. Trenirati sport rekreativno je lijepo, ali trenirati aktivno i biti uspješan je drugo. Meni je najbitnije to što ja nosim zastavu BiH. Ne razmišljam o završetku karijere, ostajem u sportu još četiri ili pet godina. To je ljubav prema sportu, način života. Sretan sam i ne želim to prekidati zbog godina", jasan je bio Poturak.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

BiH ima kvalitetne borce, potrebno još više rada

Prema njegovom mišljenju, u našoj zemlji ima kvalitetnih boraca, ali oni moraju raditi još napornije kako bi ostvarili značajne uspjehe.

"Imamo kvalitetnih momaka, ali nikad ne znamo ko će krenuti naprijed i izdržati do kraja. Mnogi su borci došli, probali i otišli, neki misle da će slava doći tek tako i da novac čeka iza ćoška. Ovo je mukotrpan sport u kojem čovjek na samom kraju doživi ono što je priželjkivao kada je bio mlad. BiH ima kvalitetnih boraca koji se moraju još kaliti i vježbati. Svako ima pravo da bljesne jednom, dva ili tri puta, ali kad bljesne 20 godina, onda je to respektabilno", istakao je BH Machine.

Politički aktivan, sretan u porodičnom životu

Osim što vrijeme provodi trenirajući, Poturak je i aktivan u politici.

"Dopredsjedavajući sam Općinskog vijeća Ilidža, uživam u tom poslu, pomažem ljudima, okrećem se svijetlim tačkama. Ljudi moraju pozitivno razmišljati, pa će biti pozitivno. Odgovoran sam, sretan i zadovoljan na toj poziciji, učinit ću sve da opravdam svoje prisustvo te pomognem ljudima na području ove općine i šire", kazao je Dževad.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Također, uživa u sretnom porodičnom životu, a mogao bi imati i nasljednike u ringu.

"Sretno sam oženjen, otac sam troje djece, imam dvije kćerke i sina. Oni prate moje treninge i mečeve, pomalo se uključuju. Da li će nastaviti sve to, ne znam, ako budu htjeli, pomoći ću im, ako neće, to je njihov izbor. Mnoga djeca dođu ovdje, treniramo, ali se malo njih zadrži", rekao je Poturak.

Na kraju je imao poruku za mlade ljude u BiH.

"Okrenite se sebi, vjerujte u ono što radite, želite srcem i istrajte. Da bi uspjeh bio pravi, moramo istrajati, dati sve od sebe, a nekad ići preko granica normale, rizikovati. Generalno, nijedan uspjeh neće doći lako", završio je Poturak.

Facebook