Klix.ba u Milanu
16

Samsung predstavio Galaxy A9, prvi smartphone na svijetu sa četiri stražnje kamere

Piše: D. B.
Kompanija Samsung je danas u Milanu u Italiji održala svoj događaj na kojem je glavna zvijezda bio novi smartphone iz porodice Galaxy, a to je model A9. Novinar portala Klix.ba je imao priliku prisustvovati eventu i prenijeti informacije o novom članu A porodice.

Samsung je zahvaljujući Galaxyju A9 postao prva kompanija na svijetu koja ima smartphone sa četiri stražnje kamere.

A9 je u svakom slučaju smartphone koji će zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih korisnika, a s obzirom na pomenute čak četiri stražnje kamere i inovativnom "Clear & Bright" tehnologijom fotoaparata jasno je da je posebno fokusiran na fantastične fotografije. Zbog toga će posebno biti privlačan avanturistima koji svoja iskustva žele podijeliti s drugima.

Smartphone je obogaćen 6,3-inčim Full HD ekranom od 2.220X1.080 piksela.

Također, kvalitet selfie kamere od 24 MP neće razočarati. Dopustit će vam da kontrolišete svjetlo i napravite savršen selfie. Iz Samsunga su istakli da četiri sočiva omogućavaju pravljenje odličnih fotografija bez ikakvog napora.

Glavna kamera od 24 MP (f/1.7) pravi čiste i svijetle fotografije, Ultra Wide (ultraširoka) kamera od 8 MP (f/2.4) bilježi snimke pod uglom od 120 stepeni, a tu je i telephoto kamera od 10 MP s 2x optičkim zumom (f/2.4) te kamera od 5 MP (F/2.2) zadužena za Live Focus, odnosno bokeh efekt. Ispod vertikalno poredane četiri kamere je LED bljeskalica. Također, nazad je i senzor za otisak prsta za sigurnost korisnika, ali je na raspolaganju i tehnologija za prepoznavanje lica.

A9 posjeduje Snapdragon 660 procesor, 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije koju je moguće proširiti pomoću microSD kartice kapaciteta do 512 GB. Napaja ga baterija od 3.800 mAh koja obećava dugotrajno korištenje bez potrebe za punjačem. Naravno, podržava tehnologiju brzog punjenja, a tu je i 3,5-milimetarski utor za slušalice.

Novi smartphone dolazi s asistentom Bixby, Samsung Pay i Samsung Health uslugama, a tu je i App Pair koji omogućava istovremeno pokretanje dvije aplikacije i njihov prikaz na 6,38-inčnom FHD ekranu. Uređaj koristi operativni sistem Android 8.1 Oreo sa Samsung Experience interfejsom.

Galaxy A9 će kupci moći nabaviti u crnoj, plavoj i roze boji, njegov dizajn je privlačan i elegantan, a stražnja strana je od stakla. Na tržište u BiH stiže sredinom novembra.

Predstavljanju smartphonea prisustvovao je i trener Juventusa Max Allegri.

Reporter portala Klix.ba će u narednom tekstu detaljno pokazati izgled novog Samsungovog smartphonea.