Tehnologija
1

Samsung potvrdio da su uzrok problema Galaxyja Note 7 dizajn i izrada baterije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Samsung je tokom vikenda izdao saopćenje u kojem navodi da su baterije uzrok problema smartphonea Galaxy Note 7. Njihova greška je dovela do pregrijavanja baterije, zapaljenja, a u nekim slučajevima i eksplozije.

Kompanija navodi da su greške, kako u dizajnu tako i u proizvodnji baterije, došle od dva različita proizvođača. Prema istraživanjima, glavni problem je nedovoljan izolacijski materijal unutar baterije i dizajn koji nije dao dovoljno prostora za sigurno smještanje elektrode baterije.

Do ovih podataka se došlo na osnovu interne i nezavisne istrage, rekao je južnokorejski tehnološki gigant u saopćenju.

Smatra se da je ovakav potez Samsung koštao 5,3 milijarde dolara i bio je izuzetno štetan za ugled južnokorejske kompanije. Samsung navodi kako ni softver ni hardver nisu krivi za navedene probleme, već samo baterije.

Proizvodnja Galaxy Note 7 je prekinuta u oktobru prošle godine, nakon što su raniji pokušaji propali te je ustanovljeno da se greške pojavljuju i u zamjenskim uređajima.

Kompanija nije imenovala dobavljača baterija tokom iznošenje podataka. Samsung je saopćio kako ne planira pokrenuti sudski postupak te da će od dobavljača tražiti da ispuni određene specifikacije.