Bez znanja korisnika
8

Facebook aplikacija zbog sigurnosnog buga ima pristup kameri iPhonea

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Facebook aplikacija u zadnje vrijeme ima pristup kameri iPhonea dok korisnici ove platforme listaju news feed. Ovo čudno ponašanje dovelo je do zabrinutosti zbog činjenice da bi kamera mogla potajno snimati ljude dok koriste aplikaciju.

Iz Facebooka navode da je čudno ponašanje prouzrokovao bug i da nema naznaka da se fotografije ili videozapisi pohranjuju na njegove servere. Kompanija tvrdi da je Appleu već dostavljeno ažuriranje koje bi trebalo da ukloni grešku.

U međuvremenu se potencijalni sigurnosni propust može izbjeći jednostavnom modifikacijama u postavkama iPhonea, koji onemogućava Facebooku da uopće pristupi kameri.

Najprije je propust otkriven nakon što su korisnici Facebooka primijetili da aplikacija povremeno prebacuje ​​cijeli feed na desnu stranu, piše Independent. U međuvremenu, iz Facebooka su saopćili da su ovu grešku prouzrokovali programeri platforme dok su pokušavali riješiti drugi sigurnosni propust.

"Nedavno smo otkrili da će se verzija 244 Facebook iOS aplikacije pogrešno pokrenuti u pejzažnom režimu. Popravljajući taj problem prošle sedmice nehotice smo doveli do pogreške", kazao je portparol Facebooka.

U nizu objava na društvenim mrežama, Guy Rosen iz Facebooka još jednom je ponovio da se sadržaj ne pohranjuje u aplikaciji niti šalje podatke Facebooku i da će uskoro problem biti popravljen.