Historijski trenutak
62

Pratite uživo kako prvi put u historiji dvije žene zajedno izlaze u svemirsku šetnju

Dž. L.
Dvije astronautkinje Američke svemirske stanice NASA danas će napustiti granice Međunarodne svemirske stanice, čime će postati prve žene u historiji koje bez muške pratnje uputile u dugu svemirsku šetnju.

Christina Koch i Jessica Meir, inače najbolje prijateljice, zajedno će postaviti nove standarde u svemirskoj plovidbi dugoj 6,5 sati.

Da biste dobili uvid u to koliko je ovo značajan događaj, pogledajte brojke. Otkako su ljudi počeli ići u svemir, 227 astronauta napustilo je svemirski brod i izvršilo neku vrstu svemirske aktivnosti. Od tog broja samo 14 je žena.

Svetlana Savitskaja, sovjetska astronautkinja, bila je prva žena 1984. godine koja je upješno završila svemirsku šetnju, i to 20 godina nakon što je astronaut Aleksej Leonov prvi plutao svemirom. Sjedinjene Američke Države su slijedile rusku astronautkinju nekoliko mjeseci kasnije slanjem NASA-ine astronautkinje Kathryn Sullivan u svemirsku šetnju.

Christina Koch I Jessica Meir (Foto: NASA)
Christina Koch I Jessica Meir (Foto: NASA)

Međutim, svaka žena koja se ikada prilagodila svemirskom prostoru, pored sebe je imala muškog kolegu. Nijedna žena nije prošetala sama svemirom, a pogotovo ne dvije žene zajedno.

"Ono što sada radimo pokazuje sav posao koji je prethodio decenijama prije. Sve žene koje su radile dovele su nas ovdje gdje smo danas", rekla je Meir tokom intervjua u svemirskoj stanici.

Izlazak Koch i Meir u svemir prenosi se uživo na televiziji NASA, a također je dostupan i YouTube prijenos.

Astronautkinje će zamijeniti bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela, kako bi ISS imao električnu energiju i kada nije izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Pored ovog uspjeha, Koch bi trebala biti rekorderka po najdužem boravku u svemiru za žene, jer je predviđen njen ostanak u orbiti do februara 2020. godine.