Veliki uspjeh
12

Mladi fizičar Mirsad Tunja sa kolegama prati predavanje u CERN-u u Švicarskoj

L. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Da je ulaganje u obrazovanje mladih ljudi ujedno i ulaganje u našu budućnost najbolje pokazuje primjer mladog Mirsada Tunje iz Starog Grada koji je danas zaposlen kao stručni saradnik za oblast teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Tunja je ovaj posao dobio odmah po završetku studija na kojem je imao prosjek ocjena 9,8, a sve to bio je uvod u jednu nevjerovatnu priču u kojoj je mladi Tunja dospio do CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja i najvećeg naučnog laboratorija za fiziku čestica na svijetu.

U CERN-u prati predavanja o raznim aspektima teorijske, eksperimentalne i medicinske fizike, te sa kolegama sa fakulteta radi na dizajnu akceleratora za medicinske primjene.

Mirsad do ovog uspjeha nije došao lako, a pored ogromnog truda, učenja i neprospavanih noći u pripremanju ispita, u njegovom obrazovanju mnogo mu je značila i podrška Općine Stari Grad čiji je Tunja bio stipendista.

"Ulaganje u obrazovanje naših učenika i studenata važno je jer tako pokazujemo opredijeljenost da im pomognemo na životnom putu i zadržimo ih u BiH. Posebno raduje kada vidimo ovakve primjere da naši stipendisti ostvaruju ovakve uspjehe i bivaju priznati u prestižnim organizacijama i ustanovama ", kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Inače, Mirsad Tunja je bio stipendista Općine Stari Grad tokom srednjoškolskog obrazovanja, a pohađao je Prvu bošnjačku gimnaziju. Po završetku srednje škole upisao je Prirodno-matematički fakultet, te je kao izrazito nadareni student, sa prosjekom ocjena 9,8 nastavio dobijati stipendiju Općine Stari Grad. Upravo iz tog razloga izražava ogromnu zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću bez čije podrške bi mu bilo mnogo teže ostvariti svoje ciljeve.

Tunja je inače dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, a ujedno je i team lider ekipa fizičara koje su učestvovale na međunarodnim Olimpijadama u fizici održanim u Indoneziji i Izraelu – Tel Aviv. Ekipa sa kojom je učestvovao na 50-toj Međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Tel Avivu osvojila je jednu bronzanu medalju i dvije pohvale, dok se sa ekipom fizičara sa Olimpijade iz Indonezije prije dvije godine vratio sa dvije bronzane medalje i dvije pohvale.

U CERN-u trenutno boravi sa kolegama sa fakulteta Amilom Avdić, Amrom Ibrahimović i Senadom Isakovićem, a pored rada na dizajnu akceleratora za medicinske primjene, ova ekipa radi i na projektu iz oblasti eksperimentalne fizike visokih energija.

Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport svake godine dodjeljuje stipendije nadarenim učenicima i studentima, a već tri godine i stipendije učenicima deficitarnih i tradicionalnih zanata. Osim toga, stipendiraju se i učenici i studenti iz boračkih porodica, a od sljedeće godine počinje i stipendiranje nadarenih mladih sportista iz osnovnih i srednjih škola Starog Grada.