Ledeni brijeg A68
8

Jedan od najvećih ledenih bregova koji se odvojio od Antarktika počeo ubrzano da se kreće

E. LJ.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan od najvećih ledenih brijegova poznat kao A68 koji se prije dvije godine odvojio od Antarktika trenutno se ubrzano kreće prema sjeveru, piše BBC.

Ledeni brijeg ima površinu od 6.000 m2, dugačak je 160 km, a debeo 200 m. Od trenutka kada se odvojio od Antarktika bio je zaglavljen u jednom dijelu plitkog morskog dna.

Profesor i stručnjak za ledene bregove Adrian Luckman koji A68 prati od 2017. godine, kada se odvojio od Antarktika, kaže da je iznenađujuće koliko malo štete je ovaj ledeni brijeg pretrpio na svom dosadašnjem putu.

Dvije svemirske letjelice koje nadlijeću iznad ledenog brijega A68 i prate njegovo kretanje pokazuju da se A68 okrenuo u vodama Weddellovog mora u Južnom okeanu i da se trenutno kreće ka sjeveru.

"Za objekt koji je težak bilion tona, A68 je veoma okretan. Godinu je bio u blizini grebena od kojeg se otkrinuo, a onda je upao u vrtlog u Weddellovom moru. Okeanska struja zavrtjela ga je za 270 stepeni i odnijela 250 km ka sjeveru", rekao je Luckman.

A68 će, kao i mnogi drugi ledeni bregovi iz Weddellovog mora, u konačnici biti istisnut u Antarktičku cirkumpolarnu struju koja će ga odvesti ka južnom Antantiku na put koji je postao poznat kao "dolina ledenih bregova".